Artúr filmélményei

Valakit megöltek (1944)

2015. július 05. 18:59 - Liberális Artúr

Rendezte: Preminger, Otto
Műfaj:
film noir
Főbb szereplők:
Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb

Megjelenés: 1944, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/nzrm_vgoDX0
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/valakit-megoltek-laura/movie-45608

Tartalom

Pénteken meggyilkolják Laurát, a fiatal, sikeres üzletasszonyt. A kirendelt nyomozó (Dana Andrews) előbb Waldót, az idős, kifinomult, éles nyelvű újságírót keresi fel kihallgatás céljából, mint Laura egyik legközelebbi ismerősét. Később vele együtt a fiatal, kevésbé okos, de jóképű és jó felépítésű Shelbyhez (Vincent Price) megy folytatni nyomozást, aki Laura jegyese volt. A két gyanúsított nem állhatja egymást, mert mindketten maguknak akarták a lányt. Ahogy egyre mélyebbre ás az ügyben, a nyomozó is belehabarodik a lány emlékébe. A hétvége után váratlanul hazaérkezik Laura...

A történet meglehetősen bizarr, A mandzsúriai jelölt ugrott be, aminél szintén nem tudtam eldönteni, mennyire veszi magát komolyan a film. A karakterek egyik tette sem igazán életszerű, és nem is igazán a bűnügy felderítéséről szól, hanem a szereplők szerelmi kapcsolatairól, amelyekhez mindenki kicsit máshogy áll hozzá. Az egyik szereplő csak birtokolni akar, egy másikat csak a testiség érdekli, a harmadikat a pénz... stb.

Megvalósítás

A film megvalósításában nincs semmi érdekes. Se képben, se hangban, sem színészekben, noha a Waldót alakító színész egészen élvezetes volt. Bocsánat, de nem tudok róla mit írni.

Élmény

A film némileg felrúgta a film noir szabályait, tulajdonképpen megvan a nyomozás izgalma is, de több helyen (talán szándékosan?) ellentmond a józan észnek is. Ha kortársait nézem, nincs  komolyabb mondanivalója, mint A harmadik embernek, és közel sem olyan szórakoztató, mint a Casablanca.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Dana Adrews (Életünk legszebb évei), Vincent Price, Judith Anderson és Dorothy Adams (Tízparancsolat)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6612699353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.02.10. 06:50:31

Hát itt nem volt erős a lelkesedés... Ennél én azért jobbnak éreztem.
Persze... igazad van, ha az életszerűséget nézzük, akkor a krimik nagy részét kidobhatjuk. Legalábbis a klasszikusokat. A nyomozók nem egyedül mászkálnak, és főleg nem a lakásukban hallgatják ki a gyanúsítottakat, hanem berakják őket előzetesbe... Olyan nincs, mint Poirot-nál, hogy a nyomozó levezeti, hogy miért csak az adott személy lehet a gyilkos, aki a logikai láncolat hatására beismerő vallomást tesz. Ezeknek a krimiknek megvannak a maguk konvenciói. Ha ezeket el tudjuk fogadni, akkor élvezetesek lehetnek.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.02.10. 07:12:58

@moodPedro: Bocsi, itt még fiatal és kezdő voltam :) Valószínűleg a mostani tapasztalataimmal felvértezve máshogy látnám a filmet. (....5 perc szünet...) Bár most elolvastam TBG írását, és úgy tűnik, nem tér el túlzottan a véleményünk. A lényeg, hogy 2015 júliusában ez a film nem tudott magával ragadni.

De ezért is jó a blogod, te jobban átélheted a korabeli néző szerepét, együtt fejlődsz velük és a filmekkel. Erre mindjárt rákérdezek nálad...

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.02.10. 07:33:30

@Liberális Artúr: Megkaptam az értesítőt, de az oldalamon egyelőre nem akar megjelenni a kommented. Te látod a magadét nálam? Nyugodtan töröld ezt a kommentet, csak azért ide írtam, mert nem találom az email címedet. Egyben megadhatnád, ha gondolod. Az enyém: moodpedro@gmail.com

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.02.10. 09:01:17

@moodPedro: Néha kihagy a blogmotor, én se látom... Annál bosszantóbb, amikor egy megírt poszt fele tűnik el. Hamarosan újraírom.

Amúgy attól rettegek mindig, hogy az egész blog egyszer törlődik vagy valami, és akkor elmenne a kedvem örökre az egésztől. Nem ártana lementeni minden frissítés után.

A címem arturliberalis@gmail.com, de ritkán nézek rá, szóval bocs ha nem reagálok hetekig valamire :D

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.02.10. 19:55:59

@Liberális Artúr: Amikor a poszt fele eltűnik.... ooooh akkor ez nem csak nálam van! :) Én meg azt hittem, hogy ilyen béna vagyok....
süti beállítások módosítása