Artúr filmélményei

Blöff (2000)

2016. január 31. 18:51 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Ritchie, Guy
Műfaj:
krimi, vígjáték
Főbb szereplők:
Benicio del Toro, Dennis Farina, Vinnie Jones, Brad Pitt, Rade Sherbedgia, Jason Statham

Megjelenés: 2000, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/ni4tEtuTccc
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/bloff-snatch/movie-21778

Tartalom

Négyujjú Franky (Benicio del Toro) elrabol egy óriásgyémántot amerikai főnöke, Avi kuzin (Dennis Farina) számára Antwerpenben. Eladná Londonban, de egyik rablótársa értesíti londoni testvérét, Golyófogó Boriszt, hogy inkább maguknak kaparintsák meg a drágakövet. Egy illegális boxmeccsen rabolnák el tőle, amelyet a Török és Bunkó Polford szervez. A Török embere nem sokkal korábban egy verekedésben súlyosan megsérül, miután a cigány (valójában ír nomád) Mickey (Brad Pitt) kiüti. Meggyőzik Mickeyt, hogy vállalja ő a meccset, Bunkó Polford azonban csak úgy megy bele, ha Mickey kifekszik. Mickey viszont padlóra küldi váratlanul ellenfelét. Eközben a gyémántrablást sikeresen véghezviszik Golyófogó Borisz emberei, de lebuknak a kamerák előtt. Most Bunkó Polford kedvétől függ a Törökék és Golyófogó Borisz embereinek élete is...

A film tulajdonképpen ennyi, nincs igazi témája vagy mélysége, csak egy vicces-rablós-gengszteres-akció története.

Megvalósítás

Hogy ezt a hiányt ellensúlyozzák, sok szálon futó, pörgős cselekményt kaptunk. A fondorlatosan kitervelt rablós filmekkel ellentétben azonban itt még ravaszság sincs nagyon. Cserébe humort kapunk, feketét, meghökkentőt vagy egyszerűen csak valami nagyon alapvetőt - a lényeg hogy minden jelenetben legyen valami, mint az Airplane! esetében, különben nem működne. Másik fontos összetevői a karakterek, legtöbbjüknek van valami karikaturisztikus fő tulajdonsága, amitől könnyen értelmezhetőek lesznek és könnyebb velük viccelődni is.

Ritchie, a rendező korábban videóklipeket gyártott, ez tettenérhető a stílusán is, számos apró látványelemmel dolgozik: lassítás, homályosítás, osztott képernyő, ránagtózó kamera, dőlt szögek, villanásszerűen rövid vágások (néhol mintha a Rekviem egy álomértből nyúlta volna, pedig egyszerre jött ki a két film)... stb. Letagadhatatlan a Ponyvaregény hatása, de annak szellemességét is viccekkel pótolják.

Élmény

A poénok tulajdonképpen kiszámíthatóak, a cselekmény fordulatos, de nem áhááá!-szerűen, komolyabb értéke nincs a mondanivalónak. Viszont nem is hagy időt mindezt realizálni, annyira gyorsan és feszes tempóban haladunk. Mindenképpen jó szórakozást nyújt, látványos. És már értem Ganxsta Zolee utalását.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Brad Pitt (Hetedik, Harcosok klubja), Dennis Farina (Ryan közlegény megmentése), Benicio del Toro (Közönséges bűnözők)
- Vinnie Jones filmes karrierje előtt a wales-i válogatott focistája volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3012698987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása