Artúr filmélményei

Legénylakás (1960)

2016. február 03. 23:50 - Liberális Artúr

Rendezte: Billy Wilder
Műfaj: romantikus, vígjáték
Főbb szereplők: Fred MacMurray,
Jack Lemmon, Shirley MacLane
Megjelenés: 1960, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: -
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/legenylakas--the-apartment/movie-1475

Tartalom

Buddy (Jack Lemmon) lassan négy éve irodai dolgozó. Sokat túlórázik, de ennek egyetlen oka, hogy nem mehet haza korábban, albérletét ugyanis feletteseinek engedi át légyottokra. Emiatt sokat kell magyarázkodnia a szomszédok előtt is, de a szívességek meghozzák gyümölcsüket: e közvetlen felettesek Buddy viszonylag rövid munkatapasztalata ellenére is előléptetésre ajánlják a nagyfőnök Jeffnél (Fred MacMurray). Ő sem hülye azonban, tudja hogy minek köszönheti Buddy az ajánlást, de a lakáskulcsért cserébe neki sincs kifogása az előléptetés ellen. Buddy örömében a régóta kiszemelt liftkezelő lányt, Frant is randira hívja, de a lány végül nem megy el a megbeszélt helyre - Jeff ugyanis épp miatta kérte kölcsön a lakást. Fran nem hülye, tudja hogy ő csak egy szerető a családos férfinak, de szerelmes, ezért mégis próbál hinni neki, Buddy pedig a karrierje érdekében lemond a lányról. Egy ilyen karácsonyi légyott során azonban Fran és Jeff összevesznek, ezért a nő öngyilkossági szándékkal altatókat vesz be. Buddy még időben rátalál az eszméletlen Franre, és ápolása közben igazán beleszeret...

Egy realista románcot láthatunk, amelyben nincs helye (vagy legalábbis ritkán) nagy, romantikus gesztusoknak. A liftkezelő lány tisztában van helyzetével, de reménykedik még a mélypont, az öngyilkossági kísérlete után is. A vállalati hierarchiában az irányítók nem annyira érdem alapján ítélik meg az alkalmazottakat és az ezzel tisztában lévő Buddy sem rest főnöke érdekeit a magáéinál előrébb sorolni. Buddy egyébként korábban maga is öngyilkosságot kísérelt meg a szerelem miatt és bizonyára kiábrándultsága miatt agglegény. A film lezárása ugyanerre utal: bár egy romantikus gesztus után Fran és Buddy összejönnek, de a túlbuzgó férfit lehűti a nő, mert nem akarja újra megégetni magát.

Megvalósítás

Ez már nem a humorosan cinikus, gyorsan pergőn szövegelő karakterek Wildere. Bár itt is adott a helyzetkomikum, a kimenetelük mégse annyira vicces, mint inkább lehangoló, ahogy ugyan jelen van a cinizmus is, de a hideg realitásból adódóan, amellyel az emberek a rosszul működő világban próbálnak megmaradni, nem pedig külső szemlélőként nevetve kommentálni. A karakterek gyenge jelleműek; nem rosszak, csupán nem hősiesek, akik a rossz rendszerrel szemben kiállnak mindig az igazukért.

Képi megvalósításában kevés érdekességet fedeztem fel, egyedül talán a nagyvállalati hangulat megteremtését tudom kiemelni. Már a történetet felvezető narrálás is a száraz tények nyelvén beszél. Az "alja" beosztottak robotként dolgoznak a végeláthatatlan asztalsorokon. A karácsonyi és újévi bulikon az elkülönített irodisták egyetlen masszává állnak össze. Csak a vezetőknek jár a külön, személyes tér. Mindehhez jól passzolt a fekete-fehér szín, színesben talán kevésbé lett volna sivár.

Élmény

Emlékeimben egy könnyed vígjátékként ismertem a filmet, valószínűleg kevertem valamivel. Mindensetre nemcsak emlékeimtől, hanem Wilder eddigi filmjeitől is elütött a Legénylakás, amely sokkal inkább dráma, amiben néha van egy-két humorosabb pillanat. Jó, hogy életszerűen kezeli a romantikus helyzeteket, de túl réginek érzem a filmet ahhoz, hogy ezt a témát rendesen feldolgozhatta volna (állítólag a szabados szexuális élet megjelenítése, azaz hogy nős férfiak szeretőkkel kavarnak, ki is verte a biztosítékot sokaknál). Látványra pedig unalmas, ami nem azt jelenti, hogy nem ez a fajta megvalósítás illett hozzá a legjobban, csak hogy ennél többet várok egy vizuális alkotástól.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Jack Lemmon és Joan Shawlee (Van aki forrón szereti), Fred MacMurray (Gyilkos vagyok), Ray Walston (A gonosz érintése, A nagy balhé), David White (A siker édes illata)
- Még életben vannak: Shirley MacLaine (81), Hope Holiday (85), Naomi Stevens (89)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4712698981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.08.17. 22:42:21

Egyáltalán nem éreztem lehangolónak a filmet. (Túlságosan maradandó élményt sem nyújtott azért) Valószínűleg nekem segíthetett, hogy nagyjából tudtam, mire számítsak, hisz tényéeg egy éven belül láttam színházban... nekem ráadásul így filmen jobban is tetszett...
süti beállítások módosítása