Artúr filmélményei

Nincs bocsánat (1992)

2016. március 15. 11:52 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Eastwood, Clint
Műfaj:
revizionista western
Főbb szereplők:
Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman

Megjelenés: 1992, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/ftTX4FoBWlE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/nincs-bocsanat-unforgiven/movie-22921

Tartalom

Újra a vadnyugaton járunk. Két kovboj kurvázni megy, de Quick Mike-ot kineveti az örömlány apró méretei miatt. Dühében a férfi összevagdossa a nő arcát. A két férfit elfogja a seriff, Little Bill (Gene Hackman) és kártérítésre kötelezi őket a fogadós részére. A lányok felháborodnak az enyhe ítéleten és összedobják pénzüket, hogy vérdíjat tűzzenek ki a két kovboj fejére. Meg is érkezik rövidesen a városba Angol Bob (Richard Harris), a hírhedt bandita életrajzírója társaságában. A nagyágyút azonban a seriff lefegyverzi és megverve kikergeti a városból, hogy példát statuáljon más kalandorok számára is. Messze innen él Munny (Clint Eastwood), a hírhedt bűnöző, akit bűnös életéből és alkoholizmusából nemrég elhunyt felesége vezetett ki. Disznópásztorkodásból próbálja fenntartani családját, de ügyetlen benne, ezért amikor segítségért felkeresi a fiatal Schofield Kölyök, hogy fogadják el az örömlányok ajánlatát, a pénz miatt végül újra vállalja az emberölést.

A film Eastwood búcsúja a westerntől, annak "temetése". Realistán igyekezett bemutatni a vadnyugatot, mentesen a klasszikus westernek férfiromantikájától, amelyekben a bűnözők lovagokként küzdenek meg egymással eg kimondatlan becsületkódex szerint. Annyiban hamiskásnak érzem az elvet, hogy ezt már megtették ezen kasszikus westernek is. Ami itt igazán más volt, az a stílus.

Megvalósítás

Gyakorlatilag a film minden mozzanata arra megy ki, hogy lerántsa a sárba a felmagasztalt vadnyugatot: Az egykori vagány westernhős megtört, álszenteskedő, absztinens, sárban kúszó gazda lett, aki már lőni és lovagolni sem tud, és még ezer más módon alázza meg Eastwood korábbi karakterét. De ebből a szempontból Angol Bob figurája a legjobb, akit nagy vagányként vezetnek fel, hogy annál sokkolóbb legyen, amikor könnyedén elbánnak vele. A mások fontos mítoszromboló elem az életrajzíró, aki bevallottan kiszínezi picit a legendákat, amikről aztán rendre kiderülnek, hogy valójában sokkal szánalmasabbak voltak. Központi szál az emberölés megélése, amit közel sem egykedvűen tesznek meg, hanem előre félve, utólag megbánva.

Képileg nem izgalmas. Vannak szép tájképek, de kevés, pedig ezt igazán eltanulhatta volna Leonétől. Ha viszont direkt az volt a célja, hogy ne legyen szép, akkor fokozhatta volna ezt romos, mocskos épületekkel, lepusztult környékkel, de nem láttam ilyet. Érdekesség, hogy a zene megírásában is nagyban részt vett, de ezt sem éreztem kiemelkedőnek. Akciójelenet nincs sok, és azok is a fenn említett leleplezést szolgálják: nincs bennük vagányság, szemtől-szemben felállás, pontos célzás, csak kínkeserves halál és vakszerencse.

Élmény

Kicsit többet vártam a filmtől. Na persze nem volt rossz, de a kívánt hatás elérése érdekében mocskosabbnak szerettem volna látni. Pedig a történet alakulása alapján nyomasztónak kellett volna találnom, ahogy szépen-lassan leépül minden erkölcs, de mégsem éreztem annak igazán.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Clint Eastwood (Pár dollárral többért, A jó, a rossz és a csúf), Gene Hackman (Francia kapcsolat, Magánbeszélgetés), Morgan Freeman (A remény rabjai, Hetedik, A sötét lovag, A sötét lovag - Felemelkedés), Richard Harris (Gladiátor), Frances Fisher (Titanic)
- Frances Fisher ekkor Eastwood felesége volt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr712698917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása