Artúr filmélményei

A sértés (2017)

2021. július 31. 22:59 - Liberális Artúr

Rendezte: Ziad Doueiri
Műfaj: tárgyalótermi
Főbb szereplők: Adel Karam, Kamel El Basha, Camille Salameh, Diamand Bou Abboud, Rita Hayek, Talal Jurdi, Christine Choueiri, Julia Kassar, Rifaat Torbey, Carlos Chahine
Megjelenés: 2017, Libanon
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,7
Ajánlott írás: https://www.thenationalnews.com/arts/ziad-doueiri-s-new-film-the-insult-is-a-metaphor-for-the-fault-lines-that-scar-lebanon-1.625434
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-sertes-linsulte-the-insult/movie-204783

Cselekmény: (A történet értelmezéséhez elevenítsük fel a korábban tanultakat: a libanoni polgárháborúk kiváltó oka az volt, hogy az etnikai-vallási állapotot rövid idő alatt, jelentősen megváltoztatták a nagy létszámban érkező palesztin menekültek, a politikai hatalom viszont a kisebbségbe kerülő keresztényeknél maradt).

Szóval a keresztény, idegengyűlölő Tony utcájában nagyívű építkezési munkálatok zajlanak, ennek keretei közt a palesztin, muszlim építésvezető Jasszer kijavítja Tony szabálytalan ereszcsatornáját is. Az engedély nélküli javítás láttán Tonyt felb*ssza az ideg, és a szóváltás során sikerül olyan idegengyűlölő beszólást összehoznia, hogy Jasszer megüti. Bár Tony csak egy bocsánatkérést szeretne, az idegengyűlölő megszólalása miatt az esetet az ügyvédek inkább magasabb, jelképes szintre emelik a libanoniak és a palesztinok viszonyáról...

Téma: Propagandafilm a libanoni polgárháború kontextusában arról, hogy félre kell tenni múltbéli sérelmeinket, csak hát egy picit  könnyebb utat választotta és elhagyott olyan szálakat, amik a konfliktust mélyítették.

Tartalom: Tony felépítésével kezdünk, aki a keresztény tábort erősíti és már picit itt túltolja a politikát, aminek rövidesen láthatjuk is az eredményét, amikor túl öntudatos igazságérzetével összevész Jasszerrel. Részemről itt meg is állhatnánk, de egy szinttel tovább léptek a mesélők és Tony hozzávág Jasszerhez egy durvább beszólást, ebből kerekedik kettejüknél sokkal nagyobb ügy a dologból feltárva a keresztény-muszlim, libanoni-palesztin ellentéteket. Először Tony a negatívabb figura, de a történet végére megértőek lehetünk vele is, később pedig a jobb fejnek tűnő Jaszerről derül ki, hogy azért ő sem egy szent ember. Rövidesen átcsapunk tárgyalótermi pszichoterápiába, ami számomra még amerikai filmben is elég életszerűtlennek tűnt volna, de mindegy, végigvesszük két főhősünk életét, traumáit, közben irreálisan drámai fordulatot vesz az életük, sőt az egész országban elszabadulnak az indulatok - és mindez egy ereszcsatorna miatt. Szájer Jasszer és Tony végül megértik, hogy nem rossz ember a másik, na de ettől még nem oldódott meg semmi, a lángokban álló országot meg finoman elengedik közben. Nagyon mellékesen megjelenik még az is, hogy egyéb társadalmi rétegek (üzletemberek, politikusok, generációk) hogy viszonyulnak a kérdéshez.

Forma: Erről sokat nem fogok tudni írni, rendben van minden, de nincs benne semmi izgalmas, sőt, kifejezetten klisés vágóképeket tudnak időnként beilleszteni, meg a kelleténél otrombább termékelhelyezést. De amúgy minden olyan, amilyennek lennie kell. Zene nem rémlik, Tony és több más karakter kissé sablonos.

Élmény: A sok filmezés hátránya, hogy gyakran nem hatnak a frissesség erejével az ilyen filmek, amiket már láttam pl. a 12 dühös ember, az Amerikai história X vagy a Nader és Simin kapcsán. És ugyanazt tudom elmondani, mint az És most merre esetében: az ilyen szépnek ható, idealista történetekhez egy békebeli Capra kell, nem egy mocskosabb, újra egyre gyűlölködőbb 21. századi világ.

Érdekességek

  • A damouri mészárlás valódi; miután keresztény milicisták tartottak vérengzést egy városban, pár nappal később ugyanezt muszlim milicisták tették meg Damourral mintegy 500 civillel végezve. Damour egyébként egy Bejrút közeli, tízezres, tengerparti városka, kedvelt üdülőhely.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8216636722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása