Artúr filmélményei

Ez történt egy éjszaka (1934)

2015. július 23. 00:21 - Liberális Artúr

Rendezte: Capra, Frank
Műfaj:
romantikus, screwball
Főbb szereplők:
Clark Gable, Claudette Colbert

Megjelenés: 1934, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/ZUNFCUZ5BwU
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/ez-tortent-egy-ejszaka-it-happened-one-night/movie-668

Tartalom

Ellie csakazértis hozzáállásal hozzámegy egy celebhez gazdag apja ellenkezése mellett. Apja érvényteleníti akarja a frigyet, ezért Ellie megszökik és férjéhez utazna busszal. Itt fut össze Peterrel (Clark Gable) az újságíróval, aki a jó sztori reményében hozzácsapódik a lányhoz. Együtt igyekeznek hát New Yorkba, azonban hamar elfogy a pénzünk, a busz lerobban és még Ellie apjának magánnyomozói is üldözik őket. Mindez azonban eltörpül a két önfejű ember állandó civakodása mellett.

A romantikus filmek alapköve. Ha klisésnek tűnik, azért van mert ő hozta létre ezeket a romantikus elemeket. Na jó, ez így nem igaz, hiszen A Makrancos hölgy szitujával indul, hogy aztán kiderüljön, nem csak a hölgynek kell megszelídülnie, hanem a férfinak legalább ugyanannyira. Amit viszont nem tudok megbocsájtani az ehhez hasonló filmeknek (Metropolis, Hófehérke és a hét törpe, Titanic... stb.), hogy a két szerelmes egy-két nap után halálosan egymásba szeret, ahelyett hogy egy ennyi időhőz mérten realisztikusabb kapcsolat alakuljon ki köztük először.

Megvalósítás

Technikailag nem igazán nyújt semmit, szimpla vágások váltogatják egymást. Ami élvezhetővé teszi, az a karakterek dinamikája, ahogy szépen-lassan egymáshoz idomulnak. Meglehetősen hasonló kettejük viszonya az Elfújta a szél szerelmespárjához, és nemcsak a közös férfiszereplő miatt, hanem mert mindkét esetben két erős akaratú párról van szó.

Apró érdekesség, hogy ez volt az egyik utolsó Hays-kód előtt megjelenő film, így még viszonylag sok "meztelenség" van benne.

Élmény

Mitől szerethető a film? Nem fogunk rajta túl sokat nevetni vagy izgulni, azonban van néhány hétköznapian bájos civakodós jelenet, amitől önkéntelenül is mosolyra fakad az ember.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Clark Gable és Irving Bacon (Elfújta a szél), Alan Hale (Robin Hood kalandjai), Ward Bond (Elfújta a szél, Az üldözők), Bess Flowers (Mindent Éváról, Hátsó ablak, Szédülés, Észak-északnyugat)
- Blanche Freiderici még a film megjelenése előtti évben elhunyt 55 évesen.
- Egyik főszereplő sem rajongott igazán a filmért. Claudette Colbert annyira nem is vette komolyan, hogy a vasútállomásról kellett visszarángatni az Oscar-díjátadó ceremóniára, ugyanis ő nyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. Egyébként is Oscar-díjak tekintetében ez a film az egyik legsikeresebb, az összes főbb díjat megnyerte. Ez ezen kívül csak a Száll a kakukk fészkére és A bárányok hallgatnak filmeknek sikerült.
- Több Looney Tunes karaktert inspirált a film; részben Clark Gable répaevő jelenete hozta létre Tapsi Hapsit.
- Nincs hivatalosan alátámasztva, de állítólag amikor Clark Gable félmeztelenre vetkőzött, és az inge alatt nem volt trikó, jelentősen visszaesett a férfiatléták eladása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7212699323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása