Artúr filmélményei

A bárányok hallgatnak (1991)

2015. július 30. 22:15 - Liberális Artúr

Rendezte: Demme, Jonathan
Műfaj:
pszichológiai, thriller
Főbb szereplők:
Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn

Megjelenés: 1991, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/W6Mm8Sbe__o
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-baranyok-hallgatnak-the-silence-of-the-lambs/movie-11874

Tartalom

Clarice (Jodie Foster) még hallgató, az FBI-nál készül dolgozni. Egyik oktatója (Scott Glenn) úgy gondolja, hogy Clarice tapasztalatlanságának bájával segíthet egy volt sorozatgyilkosból, Dr. Lecterből információkat kicsikarni, ami segítene egy jelenleg garázdálkodó, hasonló módszerekkel dolgozó sorozatgyilkos kézre kerítésében. Dr. Lecter valóban megkedveli a lányt, és mentoraként segít neki felderíteni az ügyet, ami sürgős lett, hiszen a sorozatgyilkos soron következő áldozata egy szenátor lánya.

A cselekmény mára nem több sem izgalmakban, sem brutalitásban egy random krimisorozat epizódjánál. Viszont van benne egy látszólag teljesen váratlan téma, méghozzá a nők szerepe társadalmunkban mint szexuális áldozatok. Clarice lépten-nyomon szembesül ezzel, a férfiak rögtön flörtölni kezdenek vele, a különbség csak ennek mértékében van: van, aki flörtöl, van, aki randira hív, van, aki durván beszól, van, aki csak egy érintéssel tudatja vonzalmát és van, aki csak a szemeivel falja fel a lányt. A sorozatgyilkos áldozatai is mind olyan nők, akiket megkívánt. Nem véletlen, hogy a gyilkos egyúttal nővé is próbál válni, és hogy Clarice pedig a saját apjává (aki szintén a törvény embere volt).

Megvalósítás

Ez a '90-es évekbeli film is azok a mostanában gyakran előforduló esetek közé tartozik (Hetedik, Harcosok klubja, A mátrix), ahol a képek a történet sötétségéhez mérten fakóak, színtelenek. A kamera igyekszik mindig az adott szereplő szemével láttatni, ezért gyakori az arcközeli kép, illetve gyakran közvetlenül a kamerába beszélnek a szereplők, mintha csak hozzánk szólnának. Ez lehetőséget ad sok apró kreatív meglepetésre, hasonlóan A jó, a rossz és a csúfhoz, ahol szintén csak a szereplvel együtt vettünk észre valamit.

A karakterek nem voltak túlzottan izgalmasak annak ellenére sem, hogy Dr. Lectert ma már kész kultusz övezi, pedig csak egy újabb Sherlock Holmes, némi gyilkolássi vággyal fűszerezve. A film alapján szimpatizálunk vele, pedig mennyivel hatásosabb lett volna, ha mondjuk azzal zárul a történet, hogy lassan és kimérten elfogyasztja Clarice-t... A film tempója kiváló, nagyon jó ritmussal követik egymást az események: ahol kell, ott elnyújtással kelt feszültséget, ahol kell gyors vágásokkal.

Élmény

A film sajnos régi, az ingerküszöbünk magas, ma már a csapból is brutális kegyetlenséggel megölt áldozatokat láthattunk ennél a filmnél sokkal naturalisztikusabban bemutatva. Persze izgalmas és hangulatos, ebben a tekintetben nem fog sosem megkopni. Viszont hiányoltam a kegyetlen férfivilág bemutatását, pedig néhány nagyon erős képpel már utaltak rá, de mégsem bontják ki és járják körbe igazán ezt a témát.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Jodie Foster és Harry Northup (Taxisofőr), Scott Glenn (Apokalipszis most), Roger Corman (A keresztapa II).
- A filmben szerepel Chris Isaak énekes is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8112699307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása