Artúr filmélményei

Az élet csodaszép (1946)

2015. július 30. 01:44 - Liberális Artúr

Rendezte: Capra, Frank
Műfaj:
dráma, fantasy, karácsonyi
Főbb szereplők:
James Stewart

Megjelenés: 1946, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/nXsu5XArEUw
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/az-elet-csodaszep-its-a-wonderful-life/movie-697

Tartalom

Egy amerikai kisváros kevésbé tehetős lakóinak egyetlen esélye élhető otthon megvásárlására a Bailey bank kölcsöne, ez a bank ugyanis megbízik a becsületes szegényekben, és hajlandó nekik is hitelezni. Bailey fia, George (James Stewart) elvágyik a kisvárosból és a nem túl ambícuiózus családi vállalkozástól, ám apja váratlan halála miatt kénytelen lemondani terveiről és átvenni helyét. Amikor George felhőtelnül örülni kezdene valaminek, mindig tragédia éri, mint pl. az esküvőjén, amikor egy csődközeli helyzet miatt le kell tennie nászútjáról. Egy karácsonyon azonban véletlenül elvész a bank pénze. George kétségbeesésében öngyilkosságot fontolgat, hogy életbiztosításából fedezzék majd a hiányzó összeget.

A film üzenete a címe, azaz hogy a látszólagos nehézségek ellenére is az élet csodaszép, jófiúként kell viselkedni, mert az kifizetődő. George jó erkölccsel viseli az őt érő csapásokat, egyetlen alkalmat kivéve, de akkor isteni beavatkozás nyomán jön rá arra, hogy továbbra is eszerint kell élnie. Van, aki szerint allegórikusabb a történet, és George rémálomszerű látomása során jut el a való világba, míg egyébként egyfajta utópiában él. A film nézése közben az járt a fejemben, hogy nem túlságosan kommunista-e a film gonosz nagytőkéssel szembeni állásfoglalása-e, miközben a szegényebb réteg összefogása az abszolút jót jelenti. Nem tévedtem sokat, pedig Capra, a rendező nagy antikommunista volt, és az FBI valóban nyomozott az ügyben, de végül nem történt semmi.

Megvalósítás

Én egy színes változatot láttam. Mint kiderült, ez egy későbbi módosítás, és állítólag így rosszabb az élmény. Szóval nem tudom fekete-fehéren milyen lett volna, de nem hiszem hogy sokkal erősebb. Igazából érdektelen volt számomra az alternatív világig, ahol már sokkal erőteljesebb szerepet kapott az árnyékolás és James Stewart arcjátéka. A többi karakter nem izgalmas, sőt, inkább jellegtelenek.

Van viszont sok apró kreatív ötlet és geg, ami nagyban hozzájárul a poénokhoz. A szövegek az Ez történt egy éjszakához hasonlóan pörgősek, szellemesek.

Élmény

A történetre leginkább a bájos jelző jellemző, az aranyos humor lengi be az egészet, amin hangosan felnevetni nem lehet, de azért végigmosolyogjuk, megint csak mint az Ez történt egy éjszaka esetében. A film szép humanista kiállás a gyengék védelmében, az erkölcsi tartásról, a valódi értékekről és az összefogás erejéről, noha meglehetősen naiv. Párhuzamot vonhatunk még a hasonló szellemiségű, ugyanebben az évben megjelenő Életünk legszebb éveivel, ám ez utóbbi hitelesebb - meg is "verte" az Oscarért vívott harcban. Nem mondanám, hogy a szubjektív mércém szerint megüti a "tetszett" szintet, de élvezhető volt.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: James Stewart (Hátsó ablak, Szédülés), Thomas Mitchell (Elfújta a szél), Ward Bond (Ez történt egy éjszaka, Elfújta a szél, Az üldözők), H. B. Warner (Alkony sugárút, Tízparancsolat), Frank Albertson (Pszichó), William Edmunds (Casablanca), Frank Hagney és Carl Switzer (Tízparancsolat), Charles Halton (Életünk legszebb évei), Harry Holman (Ez történt egy éjszaka), Ellen Corby (Szédülés), Adriana Caselotti és Moroni Olsen (Hófehérke és a hét törpe), Jimmy holló (Óz, a nagy varázsló)
- Még többen is életben vannak a szereplők közül: Virginia Patton 89, Karolyn Grimes 75, Jimmy Hawkins 73 éves.
- Holman egy évvel később szívrohamot kapott időskorára, Switzert egy anyagi vita miatt lelőtték 31 évesen. Switzer testvére, Harold később öngyilkos lett, miután szintén anyagi vita miatt lelőtt valakit

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3612699309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.05.28. 02:17:49

Na, érdekes. Meg voltam győződve, hogy neked tetszeni fog ( a múltban) ez a lélekmelengető film, hiszen te is jellemzően szeretni szoktad az ilyesmit...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.05.28. 11:37:22

@moodPedro: Alapvetően szeretném az ilyet, de ahogy írtad, egy picit negédes és épp ennyi kell hozzá, hogy ne törje át jégszívemet :D
süti beállítások módosítása