Artúr filmélményei

Halálsoron (1999)

2015. szeptember 05. 13:14 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Darabont, Frank
Műfaj:
dráma, fantasy, krimi
Főbb szereplők:
Tom Hanks, David Morse, Bonnie Hunt

Megjelenés: 1999, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/Ki4haFrqSrw
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/stephen-king-halalsoron-the-green-mile/movie-11875

Tartalom

Amerika egyik déli államában járunk az 1930-as években a "halálsoron", azaz a halálraítélt raboknak fenntartott börtönrészlegben. Hatalmas, de jámbornak tűnő elítélt érkezik, aki kézrátétellel meggyógyítja az egyik őr, Paul (Tom Hanks) gyulladását. John, a gyógyító rab képes gyógyítani, illetve képes gondolatokat átvenni és átadni. Több csodát is végrehajt az amúgy emberséges hangulatú siralomházban, csak egy-egy gonosz rab és őr okoz konfliktusokat. Eljön azonban a nap, amikor Johnnak is meg kell halnia olyan gyilkosságért, amit nem is ő követett el...

Észrevételem szerint két metaforával dolgozott a történet: az egyik a halálsor mint az élet, hiszen mind a halálunkra várunk, e tekintetben nincs különbség a rabok és az őrök között. A másik, misztikusabb vonal John személye, aki afféle Jézusként elűzi a rosszat, bár meg nem váltja a bűnözőket. De ő túl egyszerű, ellenben Paullal, akinek sokkal nagyobb a dilemmája: engedheti-e John kivégzését, aki egy csoda, vagy áldozza fel érte munkáját, szabadságát?

Megvalósítás

A remény rabjaihoz hasonlóan szépek a képek, erősen színesek, bár ritkán érdekesek. Visszaolvasva a róla írt élményeimet, ugyanazt tudom itt is elmondani: nem nevezhetem giccsesnek, mégis annak érzem, főleg a tartalma miatt.

A természetfeletti megjelenése ár önmagában is meseszerűvé teszi a filmet, és ezen tovább rontanak a valószínűtlen karakterek, akik az 1930-as évek déli államaihoz (vagy akár A remény rabjaihoz) képest meglepően jól bánnak a foglyokkal és a feketékkel. Mindenki egy szent, kivéve a gonoszokat, akik velejéig romlottak. Pedig sokkal jobb lett volna, ha az ügyvédének igaza lesz, és John valóban gyilkos, vagy ha Percy jó útra tér valamikor a film közepe tájékán és nemcsak megjátsza magát.

Élmény

Mégha más is valamennyire a témája, teljesen A remény rabjai utánérzése lehet az embernek mind a film stílusa miatt, mind a tartalom miatt. Úgy érzem, ezúttal már jobban sikerült a megvalósítás, de a valóságtól sokkal jobban elrugaszkodott, a történetnek pedig annyira nincs mélyen kidolgozott mondanivalója, hogy ez elnézhető legyen. A legfájóbb talán mégis az, hogy ellentétben a Titanic-kal, nem képes átadni a halálfélelmet, ami elengedhetetlen lenne a kivégzesek előtt állva.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Tom Hanks (Forrest Gump, Toy Story, Ryan közlegény megmentése), Bonnie Hunt (Toy Story 3), James Cromwell (Szigorúan bizalmas), Jeffrey DeMunn és William Sadler (A remény rabjai), Barry Pepper (Ryan közlegény megmentése), Brent Briscoe (A sötétség útja, A sötét lovag - Felemelkedés), Harry Dean Stanton (A keresztapa II), Gary Sinise (Forrest Gump)
- Doug Hutchison (Percy) 2011-ben, 50 évesen feleségül vette 16 éves tanítványát. Persze azóta elváltak...
- A villamosszéket természetesen a székes kínzások nagymestere, egy fogorvos találta fel, igaz épp ellenkező szándékkal, ő csak humánusabbá akarta tenni a kivégzéseket. 1890-ben alkalmazták először és 2013-ban utoljára az Egyesült Államokban, de néhány államban elviekben még van rá lehetőség. Az Egyesült Államokon kívül még a Fülöp-szigeten volt használatos az 1970-es évekig.
- A filmben szereplő film egy Ginger Rogers-Fred Astaire komédia, a Frakkban és klakkban, amely két magyar színmű filmes adaptációja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr10012699231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása