Artúr filmélményei

Annie Hall (1977)

2015. november 08. 13:06 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Allen, Woody
Műfaj:
romantikus, vígjáték
Főbb szereplők:
Woody Allen, Diane Keaton

Megjelenés: 1977, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/OqVgCfZX-yE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/annie-hall-annie-hall/movie-39169

Tartalom

Alvy (Allen, a rendező) negyven éves lett, magánélete romokban. Önmagát elemezve megpróbálja visszafejteni, miért is ment tönkre legutóbbi házassága Annie-vel (Diane Keaton). Alvy alacsony sorból származó nagyvárosi, pesszimista értelmiségi, míg Annie a tipikusabb kertvárosi középosztály tagjaként nőtt fel. Közös barátok révén ismerkednek össze, és hamar megkedvelik egymás társaságát. Annie gyorsan érik Alvy mellett, "le is körözi", míg végül megértik, hogy nem működik a kapcsolatuk.

Kicsit nehéz leírni a cselekményt, hiszen gyakorlatilag végig Alvy gondolatait hallhatjuk vagy párbeszédnek álcázott monológókban vagy narrálásban, azonkívül nem is történik sok minden, hogy beszélgetnek. Megpróbálja előttünk felvázolni az eddigi szerelmi életét és Annie-vel való kapcsolatát, illetve mindent ami erre hatással lehetett, végül feladja: a kapcsolat hülyeség, de szüksége van rájuk. Ezt két viccel foglalja keretbe: a film eleji felütése szerint nem szeretne olyan klubba kerülni, amelyiknek ő is tagja lehet, a filmvégi ítélet szerint pedig a magát tyúknak képzelő férfit nema akrják kigyógyítani téveszméjéből, mert szükségük van a tojásaira.

Megvalósítás

Mivel Alvy gondolataiban járunk, nagyon sok eszközzel érzékeltetik midezt: legjellemzőbb a negyedik fal ledöntése, azaz amikor a színész kiszól közvetlenül a nézőhöz. Ezúttal azonban van benne annyi csavar, hogy a jelenetből közben mégsem lép ki, így egyes karakterek csatlakozni tudnak hozzá ebben az állapotában is (ilyen pl. amikor a hozzánk beszélő Alvyt megszólítja egy idős néni). Amikor a Hófehérke és a hét törpéről van szó, Allen képregényes formája elevenedik meg és lép be a rajzfilmbe. Egyes karakterek gondolatai kivetülhetnek a filmre (pl. amikor Alvyt ortodox zsidónak látják, azzá változik a külseje), vagy épp ellenkezőleg, a visszaemlékező Alvy gondolatai vetülnek ki más karakterekre (pl. amikor a megszólított, felszínesnek tűnő pár bevallja, hogy ők felszínesek). Hallhatjuk még a szereplők gondolatait, sok a visszaemlékezés, és a különböző idősíkok összefonódása (pl. amikor a múlt gyerekei mai énjükkel szólalnak meg), vannak osztott képernyős megoldások... stb.

A film szerkezete is Alvy gondolatainak van alárendelve, össze-vissza ugrálunk az időben a gondolatmenetén haladva, és nem finomkodik az utalásokkal, konkrétan bevág egy-egy múltbéli pillanatot, hogy megértsük a jelent (pl. gyerekkori stresszlevezető dodzsemezés vs felnőttkori koccanások). Allen valós személyeket is bevont a filmbe, mint pl. a médateoretikus McLuhant vagy Truman Capotét, aki a Capotéhez hasonló férfit alakította. Ez az egyik gyengéje egyébként a filmnek, túl sok benne az aktuális utalás, amit negyven év távlatából már nem biztos hogy megért a néző. A térbeli változások már lineárisabbak ahogy New Yorkból eljutunk Los Angelesig.

Élmény

Nem tudom hogy a poénokat hallottam-e már máshol korábban vagy csak Allen nézetei túl egyértelműek, esetleg annyira nagy hatásúak voltak, hogy beivódott a közgondolkodásba, mindenesetre szinte egyszer sem tudtam nevetni, noha éreztem és értettem, hogy ez vicces. Pörgős, szellemes párbeszédek modern tálalásban jellemzik a filmet, ugyanakkor nem éreztem, hova akar kilyukadni. Mintha egy komédiázó, popkultúrális Godard-t néztem volna,aki felolvassa az esszéjét, de nincs benne igazi katarzis, csak az egész arra szolgált, hogy elmondhassa gondolatait egy adott témáról.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Diane Keaton (A keresztapa, A keresztapa 2), Shelley Duvall (Ragyogás),  Christopher Walken (Ponyvaregény)
- A filmbe több pár is szerepelt: Paul Simon Shelley Duvallal, Woody Allen Diane Keatonnel kavart, illetve a forgatáson jött össze egyik későbbi feleségével is.
- Diane Keaton valódi neve "Annie" Hall; a Keaton anyja neve, azért vette fel korábban, mert valaki már játszott Diane Hall néven.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5312699133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása