Artúr filmélményei

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

2016. március 13. 16:24 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Spielberg, Steven
Műfaj:
akció, kaland
Főbb szereplők:
Harrison Ford

Megjelenés: 1989, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/a6JB2suJYHM
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/indiana-jones-es-az-utolso-kereszteslovag-indiana-jones-and-the-last-crusade/movie-23741

Tartalom

1938-ban, két évvel a frigyládás incidens után Indiana Jones régészprofesszort (Harrison Ford) felkeresi egy műgyűjtő (Julian Glover), hogy segítsen felkutatni az örök életet biztosító Szent Grált. Indy kezdetben elutasító, ám kiderül, hogy a kehellyel megszállott irodalmár apja ugyancsak a műgyűjtő megbízásából már kutatta a lehetséges helyét, azonban a férfi váratlanul eltűnt. Miután postán csomagot kap, amelyben apja naplója található, Indy követve annak nyomat, Velencébe utazik, hogy a grál után kutatva ráakadjon apjára is. Barátai mellett segíti a csinos osztrák tudós, Elsa is, akivel hamar viszonya lesz. A nyomozás közben összeakadnak egy titkos szervezettel is, amely a grált védi; tőlük tudják meg, hogy Indy apját a szintén grál után kutató nácik tartják fogva Németországban. Sikerül eljutniuk a helyre és kiszabadítani az idősebb Jones-t, de mielőtt elhagynák az épületet, csapdába esnek: a műgyűjtő és Elsa is valójában a nácik szövetségese...

Egy az egyben leírhatnám ide a film tartalmát iletően, amit Az elveszett frigyláda fosztogatóihoz is írtam: "A rendező ifjúságának filmjeit, filmes műfajait gyúrja egybe. Gyerekeknek való, izgalmas, szórakoztató történet, de többet nem szabad várni tőle, sőt egyes pontokon kifejezetten bosszantó a bugyutasága." Az ottani nácielleneség helyére most az apa-fiú kapcsolat került, esetleg az élet megélésének fontossága, de szomomra ezekkel együtt is semmitmondó volt, mert túlságosan az akcióra koncentrált a dráma helyett.

Megvalósítás

Ebben sincs igazán változás az előző részhez képest, B-kategóriás megvalósítást kapunk, amely az első részben gyerekkori, meseszerű bosszú volt a nácik ellen, míg itt már sikerült ugyan árnyaltabbá tenni az összképet, de még mindig a meseszerű gyrekkori fantáziát idézi. Spielberg többször bizonyította, hogy zseniális rendező tud lenni, ezért is gondolom, hogy az Indiana Jones filmek esetében ez teljesen tudatos a részéről, ahogy nem törekszik a hitelességre, sőt, direkt teljesen mellőzi a realitásokat (pl. a repülőgépes csata során egyértelmű volt a vetített háttér, még egy szélgépet sem tettek be). Állítólag az Indy apját játszó,egykori James Bond színész Sean Connery miatt rengeteg utalás van a Bond-filmekre, de ezt egyelőre nem tudom megerősíteni. Ugyanakkor meg tudom erősíteni a visszautalásokat a korábbi Indiana Jones-filmekre, mert volt belőlük bőven, hogy kiszlogálják a kevésbé sikeres második rész miatt kicsit fanyalgó rajongókat.

Néhány szép képtől eltekintve nem igazán tudok kiemelni semmit technikai szempontból. (Vicces volt, hogy felismertem a western-filmek egyik gyakori helyszínét korábbi ilmélményeim alapján, a moabi fennsíkot.) A tájképek jók voltak, nem spóroltak az egzotikus helyszíneken (Olaszország, Jordánia) és az állatokon mennyiségén sem (pl. mintegy ötezer patkányt használtak fel a velencei részhez). Fájóan hiányoztak viszont Spielberg kreatív megoldásai, amit egyébként el szokott puffogtatni filmjei elején, de itt annyi sem volt.

Élmény

Gyerekkori emlékeim alapján egy halálosan vagány kalandilmet vártam, és már értem miért nem az: az Indiana Jones gyerekeknek (vagy gyereklelkű felnőtteknek) szól, szándékosan irreális és túlzó. Ha egyes filmeknél alsó korhatárt kell húzni, akkor itt felsőt adnék, különben nagy csalódás érheti a felnőttet. Kalandfilmnek viszont kalandos, akciódús, humoros.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Harrison Ford (Magánbeszélgetés, Csillagok háborúja, Apokalipszis most, Az elveszett frigyláda fosztogatói, Szárnyas fejvadász), Denholm Elliot (Az elveszett frigyláda fosztogatói), John-Rhys Davies (Az elveszett frigyláda fosztogatói, A gyűrűk ura), Julian Glover és Michael Sheard (Csillagok háborúja)
- River Phoenix 1993-ban, 23 évesen hunyt el drogtúladagolásban.
- A jordániai Petra a film megjelenése után lett igazi turistalátványosság, addig kevésbé érdekelte az embereket.
- Eredetileg teljesen másról szólt volna a film: az Indiana Jones és a majomkirály eredeti terve szerint skót szellemmel harcolt volna Indy, majd Afrikába utazott volna az örök ifjúság forrásához. A grál témájától kezdetben ódzkodtak a Gyalog galopp friss emléke miatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1512698921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása