Artúr filmélményei

Batman: Kezdődik! (2005)

2016. március 21. 01:36 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Nolan, Christopher
Műfaj:
szuperhős, thriller
Főbb szereplők:
Christian Bale, Michael Cane, Liam Neeson, Katie Holmes, Gary Oldman, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Ken Watanabe, Mark Boone Junior, Linus Roache

Megjelenés: 2005, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/neY2xVmOfUM
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/batman-kezdodik-batman-begins/movie-68407

Tartalom

Bruce Wayne (Christian Bale) kisfiúként egy denevérekkel teli barlangba zuhan, amitől egy életre megretten tőlük. Hogy még több negatív élménye kötődjön az esethez, még aznap megöli milliárdos szüleit egy piti rabló. Bruce-ban sokáig él a bosszúvágy, de rájön, hogy nem tud szembeszállni a városát egyre jobban ellepő korrupcióval és bűnözéssel, melynek nagy részét Falcone (Tom Wilkinson) tartja a kezében, ezért évekig járja a világot, hogy tanulmányozza a bűnözést és hogy verekedni tanuljon. Így akad rá a titokzatos Árnyak Ligájára, ahol mestere, Henri Ducard (Liam Neeson) megtanítja használni a félelmét. A titkos társaság azonban a szélsőséges módszerek híve, elpusztítaná Bruce szülővárosát is, ezért Bruce megszökik és egyedül száll szembe Falconével és embereivel. Cégének hadiipari fejlesztéseiből csúcseszközöket használhat, de mint kiderül, valaki Falconénél sokkal nagyobb is fenyegeti a várost...

A filmet olyan képregényekből válogatták össze, amelyeknek a célja az volt, hogy Batman születését mutassák be, az eddigi filmek ugyanis kevésbé koncentráltak erre. Ennek a történetnek a témája a szuperhős megszületése mögött a félelemhez való viszonyulásunk, amit szintén le kell tudni győzni és a magunk javára kell fordítani.

Megvalósítás

Bruce számára a denevérek összekapcsolódnak szülei elvesztésének traumájával, ezért számára ők jelképezik a félelmet, és így ezt használja fel ellenfelei megfélemlítésére is. Nem mellékes a téma szempontjából, hogy a titokatos gonosz drogok segítségével szintén félelmet aka kiváltani az emberekből, ezzek okozva káoszt és pusztítást. Mivel nagyon régen láttam, nem tudom összehasonlítani az első Batman-mozifilmekkel (1989-től kezdődően jelentek meg), de elvileg ez a Batman igyekezett a meseszerű szuperhős helyett sokkal hihetőbb, hús-vér embernek tűnni egy sokkal reálisabb világban. Ezt segíti Batman figurája is, aki eleve egy sötétebb alak, ráadásul szuperképességek nélkül. A sztori nagyon gyors és sűrű, az ember nem győzi kapkodni a fejét, és ettől számomra rohanóssá vált. Bár a legtöbben azt emelik ki, hogy ez a film ágyazza meg a Batman-karakter személyiségét, bő fél óra alatt lezavarták az egész háttértörténetet így is, hogy jusson hely egy gonosznak és a tervének. Szívesebben vettem volna inkább két részletben a történetet, melyből az első lassan építkezve valóban megágyaz Batman világának. Persze ekkor még nem volt tervben a folytatás, így érthető, ha soka akart kihozni belőle a rendező.

A szuperhős-filmeket sok akció jellemzi, és ez most sem volt másként. Pozitívuma a filmnek, hogy amennyire lehetett, kerülték a digitális trükköket és igyekeztek a díszleteket felépíteni (és lerombolni), kaszkadőröket és valódi verekedéseket, mutatványokat, eszközöket alkalmazni. Számomra még mindig nem tart ott a digitális technika, hogy élethűen adjon vissza egy-egy dolgot (lásd A gyűrűk ura). Negatívum, hogy még én is kiszúrtam, mennyire igyekeznek minden ilyen látványelemet közeliben mutatni, hogy ne lássunk át a szitán. Pedig hatalmas stúdiókat béreltek, de nyilván drága lett volna így is egy nagyobb utcaképet lerombolni. A verekedések szintén közeliben, a szokásos rángatózó kamerával lettek felvéve, ami megintcsak nyilván költséghatékony és egyszerűbb, mint profin koreografálni és kivitelezni a bunyót. Zenéjében és képeiben nem okozott maradandó élményt, pedig egy szuperhősös filmben adott a lehetőség, hogy a megszokottól eltérő dolgokat láthassunk, de itt egyedül talán a hallucinogének okozta látászavarok számítottak egyedül ilyennek.

Élmény

Úgy érzem túl sokat akart a film. Lélekrajznak nem hagyott elég időt Bruce-nak, akciófilmnek messze nem elég látványos (és filmnek se igazán), realista filmnek még így is túl sok benne a meseszerű elem, hogy hiteles legyen, és mondanivalója szempontjából se hordozta azt a pozitív üzenetet, mint A sötét lovag. A történet túl sok eseményből és karakterből áll össze, hogy legyen időnk mindent megemészteni.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Christian Bale és Michael Caine (A tökéletes trükk), Liam Neeson (Schindler listája, Csillagok háborúja), Gary Oldman (Leon, a profi), Tom Wilkinson (Egy makulátlan elme örök ragyogása), Rutger Hauer (Szárnyas fejvadász), Mark Boone Jr (Hetedik, Memento), Morgan Freeman (Nincs bocsánat, A remény rabjai, Hetedik), Larry Holden (Memento), Rade Serbedzija és Dave Legeno (Blöff), Khan Bonfils (Csillagok háborúja)
- Az első szuperhőst a DC Comics jelentette meg Superman személyében 1938-ban, nem sokkal később érkezett Batman is 1939-ben ugyanettől a kiadótól. Az első szuperhősös mozifilmre 1978-ig kellett várni, természetesen Supermané lett az elsőség, míg az első Batman-mozifilm 1989-ben jelent meg.
- Bár az ezredfordulót még a fantasyk uralták, a 2000-ben megjelenő X-men, majd a 2002-es Pókember sikere meghatározó jelentőségű lett, és azóta a szuperhősös filmek rendre a legnézettebb filmek között vannak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4112698905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása