Artúr filmélményei

A nagy Lebowski (1998)

2016. április 06. 12:22 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Coen, Joel
Műfaj:
krimi, vígjáték
Főbb szereplők:
Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, Peter Stormare, David Huddleston

Megjelenés: 1998, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/ngV0RBhGZmE
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-nagy-lebowski-the-big-lebowski/movie-1763

Tartalom

Az Öbölháború idején Lebowski, azaz Töki (Jeff Bridges) házába egy este betör két verőlegény, hogy számonkérjék rajta felesége, Nyuszi tartozását. Apró bökkenő, hogy Tökinek nincs is felesége, lepukkant lakása alapján pedig egyáltalán nem úgy néz ki, mint akitől pénzt lehetne elszedni. Mielőtt azonban a gorillák ráébrednének arra, hogy egy rossz Lebowskin ütöttek rajta, már levizelték a nappali szőnyegét, amit Töki nagyobb méltánytalanságként él meg, mint a verést. A sztoikusan egykedvű Töki talán túl is lépne idővel az eseten, ha másnap a bowling-pályán a nagyhangú, vietnámi veterán haverja, Walter nem méltatlankodna addig, míg Töki végül fel nem keresi a valódi Lebowskit kártérítésért. Bár a gazdag férfi nem partner abban, hogynaplopóknak segítsen, Töki nem zavartatja magát és elveszi az egyik szőnyegét cserébe a levizeltért. Egy újabb nap elteltével a nagy Lebowski keresi meg ezúttal Tökit, mert elrabolták a feleségét és váltságdíjat követlenek érte. Lebowski abban bízik, hogy Töki felismeri az emberrablókat a két korábbi verőlegény szemlyében, ezért őt bízza meg a pénz elszállításával. Később aznap Töki házába újra betör két másik verőlegény és elviszik a szőnyegét. Másnap Walter kierőszakolja, hogy a pénz átadása helyett inkább tartsák meg azt. Csakhogy míg ők bowlingoznak, valaki ellopja Töki autóját, benne a pénzzel...

Maga a történet rendkívűl sűrű és fordulatos, de nem sok köze van valójában a filmhez, ami inkább a Töki karaktere által biztosított korhangulatról vagy még inkább az ő élethez való hozzáállásáról szól. Töki egy Buddha, akit igazán nem lehet kihozni a sodrából vagy csak nagyon rövid időre, de aztán hamar elfogadja helyzetét, hiszen nincs igazán vesztenivalója.

Megvalósítás

Ezt a hozzáállást erősíti tulajdonképpen a sűrű cselekmény, amely csak úgy osztja a sorscsapásokat Tökinek minden irányból, miközben ő csak bowlingozni szeretne és relaxálni egész nap. A történet felépítése Joel Coen, a rendező szerint Raymond Chandler ihlette epizodikus, ami lehetőséget biztosít arra, hogy végigkalandozzanak a város (Los Angeles) több társadalmi színterén is a legalja proliktól a hippiktől és jobboldaliaktól át a gengszterekig, önerőből magasra jutott üzletemberekig, extravagás művészektől pornószínészig... stb. Sokan megpróbálták elemezni egyébként politikai, társadalmi és egyéb szempontok szerint, és engem sem hagy nyugodni a gondolat, hogy valami kiterjedtebb szimbolizmusa van. Nem véletlenül vontam párhuzamot Buddhával, hiszen szerepel még a filmben pl. egy Jézus is (jó, ő egy latino pedofil, de akkor is...). A film narrátora egy jellegzetes kovboj, a többi karakterrel egybevéve pedig kissé olyannak hat, mintha Amerika lényegét próbálták volna a filmbe sűríteni. Többek között egyébként a kovboj miatt nem szabad szinkronosan nézni, mert elvesznek a különféle beszédstílusok, amik a karakterekhez passzolnak. De ott vannak még az álom-jelenetek, a tej, a bowling, a fogantatás.. stb., amitől pedig egzisztencialista történetnek tűnik. Mintha Az ember tragédiájának amerikai változatát láttam volna.

A képi világ kevésbé egységes mint a Fargónál, de látványosabb. Élénkebbek a színek, nem olyan minimál, hanem viszonylag részletes és gazdag. Az álomjelenetek a leglátványosabbak a maguk szimbolikus képeivel, de végig azt éreztem, hogy ezek csak ötletek, és nem állnak össze egységes motívummá, mégha a bowling is a tematikájuk. Nem illettek a filmbe. A zene és a karakterek is egy egyveleg, mind egy-egy színes, önálló foltnak tűnik.

Élmény

A film egész hangulatát áthatja a Töki rezignáltásából adódó könnyedebb hangulat. Személy szerint nem tudtam rajta nevetni, de azért belül mosolyogtató. A Fargo egyszerű karakterei és igazságai tulajdonképpen itt is megmaradnak, csak itt elfedi őket a pörgős cselekmény és a melegebb hangulat. A kritikusok kezdetben nem is tudták hova tenni a filmet, nagy bevételt se hozott, de idővel kultfilmmé vált és emiatt a hozzáértők is átértékelték. Tulajdonképpen szórakoztató, de úgy érzem több volt benne és nem dolgozták ki teljesen.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Jeff Bridges (Az utolsó mozielőadás), Steve Buscemi (Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Fargo), Ben Gazzara (Egy gyilkosság anatómiája), Peter Stormare (Fanny és Alexander, Fargo), Flea (Agymanók), John Turturro (Dühöngő bika), Jon Polito (Halálsoron), Mark Pellegrino (A sötétség útja)
- A bowlinghoz Barry Asher többszörös bajnokot szerződteték.
- Olyannyira kultfilmmé vált A nagy Lebowski, hogy rendszeres Lebowski fesztiválokat tartanak, pókfajtákat neveztek el róla és Töki hozzáállásából vallás, a tökizmus fejlődött ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1312698875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása