Artúr filmélményei

Donnie Darko (2001)

2016. május 28. 20:42 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Kelly, Richard
Műfaj:
dráma, horror, pszichológiai, sci-fi
Főbb szereplők:
Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Drew Barrymore

Megjelenés: 2001, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/rPeGaos7DB4
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/donnie-darko-donnie-darko/movie-46633

Tartalom

A kisvárosi kamasz, Donnie skizofrén tüneteket mutat. Egyik éjjel hangot hall, melyet követve találkozik Frankkel, az óriásnyúllal, aki megjósolja neki a világvége pontos időpontját. Míg Donnie nincs otthon, épp szobájára hullik egy repülőgéphajtómű, így szerencsére senkinek se esik baja. Ezután Donnie követi a nyúl valamennyi tanácsát, amely elsősorban vandalizmusra ösztönzi. Az iskolába eközben új lány érkezik, Gretchen, akivel Donnie hamar egy hullámhosszra kerül és járni kezdenek. Donnie már nappal is hallucinálni kezd, mintha látná az emberek közeljövőjét; így jut el az őrültnek tartott "halálnagyi" könyvéhez az időutazásról, amelyben mintha épp azokat a jelenségeket írnák le, melyeket ő is tapasztal. Már csak pár óra maradt a megjósolt időpontig, ezért Donniék a halálnagyihoz sietnek segítségért.

A történet alapvetően egy felnőtté válás története, melyben Donnie előtt lehullik a felnőtt világ képmutatásának leple, szerelmes lesz, megtanul döntést hozni. felvet néhány filozófiai kérdést, de kb. csak annyira mint az Állj mellém, odáig nem merészkedik, mint a Harcosok klubja.
(Kedvenc párbeszéd:
- Donnie: Te miért viseled azt a ronda nyúl-álarcot?
- Frank: Te miért viseled azt a ronda ember-álarcot?)
És hogy komplikáltnak tűnjön, megspékeli skizofréniával és az időutazással, de ezektől nem lesz több a film, csak érdekesebb, izgalmasabb.

Megvalósítás

Ha nagyon lecsupaszítjuk tehát, egy középiskolás srác történetét láthatjuk, ahogy kezd önállóvá válni, és így lázad alapvetően normális szülei ellen és a meglehetősen képmutató kisvárosi társadalom ellen. Betegsége ugyan csavar rajta egyet, de valójában nem attól aggresszív, hanem ahogy a filmben a Graham Greene (A harmadik ember írója) novella kapcsán is elhangzik, a változás hiánya kényszeríti ki belőle ezeket a tetteket. (Kicsit sajnáltam, hogy a motivációs tréner hazug világképe a gyerekpornótól omlott össze és nem világnézetének cáfolatától, de mindegy, ez van.) Egy másik könyv, ami fontos szerepet kap, a halálnagyié, aki korábban az iskolában tanított, majd látszólag megőrűlt. Időutazós könyve segít Donnie-nak megérteni, mi zajlik körülötte és mintegy felnőtté válva döntést hozni. Emellet van még kisebb politikai szál is, vallási szál is, meg még ki tudja mi minden, de ezek kevésbé fontosak. A film eredetileg sokkal talányosabbra sikerült, ami miatt kultsátuszba került, hiszen csak tippelni lehetett, mi is történt valójában. A pár évvel későbbi rendezői változat mintegy húsz perccel megdobta a filmet és szerintem ki is herélte azzal, hogy igyekezett megmagyarázni a nézőknek, amitől hiába sci-fi, sokkal kevésbé lesz misztikus. Akit érdekel a magyarázat, itt elolvashatja.

Szép tájképekkel indít, ilyenkor mindig irigylem az amerikaiakat a végtelen természetben elterülő helyes kertvárosok miatt. Az animációt okosan használják, mint a jobb filmekben, de szerepe miniámlis. A groteszkséget sajnos csak Frank jelenti, pedig a skozofrén tudatállapot megengedett volna ennél jóval többet is. Ami többször előkerül, az a párhuzamos szerkesztés, azaz amikor két rövid történetszál között gyorsan váltogatnak, párhuzamot vonva ezzel a kettő között (pl. a gyerekpornón felháborodó szülők vs. a kislányok erotikus tánácn elolvadó, ugyanazon szülők). A film 1988-ban játszódik, ennek megfelelően korabeli zenéket hallhatunk, amik hangulatosak, de néha soknak érzem őket. Óriási sláger lett a benne elhangzó Mad World feldolgozás, ami valóban a film egyik csúcspontja és még szövegben is tökéletesen passzol a történethez.

Élmény

A filmnek rengeteg rajongója van, és valóban hangulatos, végig egyfajta kellemetlen, tragikus érzetünk van, amit szépen alátámasztanak a borongós képek és a mélabús zenei válogatás. A misztikum és a mindent megkérdőjelező befejezés pedig sokakban azt a látszatot keltheti, hogy ez egy nagyon érdekes film, de számomra feleslegesen bonyolította meg a történetet és csak zavaros lett katartikus helyett.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Katharine Ross (Diploma előtt, Butch Cassidy és a Sundance kölyök), Maggie Gyllenhaal (A sötét lovag, A sötét lovag - Felemelkedés), Drew Barrymore (E. T., a földönkívüli), Scotty Leavenworth (Halálsoron)
- A filmet Drew Barrymore finanszírozta
- A főszereplő Donnie és nővére (Maggie Gyllenhaal) a valóságban is testvérek.
- Valószínűleg azért hasalt el a mozikban, mert repülőgépszerencsétlenséggel megjelentetni egy filmet 2001 októberében a szeptember 11-i terrortámadás után nem volt túl szerencsés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8512698805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása