Artúr filmélményei

Pókember (2021)

2022. március 24. 20:36 - Liberális Artúr

Rendezte: Jon Watts
Műfaj: szuperhős
Főbb szereplők: Tom Holland, Jon Favreau, Zendaya, Jacob Batalon, Tony Revolori
Megjelenés: 2021, Egyesült Államok
Hossz: kb. 7 óra
IMDB: 7,8
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/mozi/pokember-nincs-hazaut-spider-man-no-way-home/movie-227992

Cselekmény: A Bosszúállók (2019) első részében megesett new yorki csata után az idegenek után maradt földönkívüli eszközök, roncsok egy része illetéktelen kezekbe kerül, konkrétan az anyagi gondokkal küszködő, de ügyesen barkácsoló Toomes (Michael Keaton) és csapata kezébe, akik fegyvereket készítenek belőlük bűnözőknek jó pénzért. Évekkel később Peter, azaz Pókember (Tom Holland) egyszerre próbálja élni a középiskolások mindennapos életét, titokban tartani alteregóját, illetve megfelelni példaképének, a Vasembernek (Robert Downey Jr.). A sors persze úgy hozza, hogy a Pókember és a földönkívüli maradékokból fémmadár testet barkácsoló Toomes, azaz Keselyű útjai többször keresztezik egymást "szakmai" és civil életükben is. A második rész már a Bosszúállók (2019) után játszódik, ahol Peter szeretne végre kicsit normális lenni, de bárhová megy, szörnyek kísérik, most pl. az olaszországi osztálykirándulásán kell megküzdenie Mysterio (Jake Gyllenhaal) segítségével...

Téma: A filmek témái önmagukban említésre sem méltóak, próbálnak valami semmitmondó szentenciát belerőltetni, miközben nem vagy alig foglalkoznak velük, ezért lépjünk inkább hátrébb egyet: a Marvel nagyágyúi közül néhány, a Deadpool (2016), a Fantasztikus Négyes, a Pókember (2002) és az X-Men filmes jogai nem a Marvelnél vannak, ezért az univerzumukat nélkülük kellett felépíteni. 2015-ben sikerült megállapodni a Pókember jogairól, ennek köszönhetően kerülhettek "kukába" a korábbi Pókember-filmek és kezdhették elölről, immár integrálva a Marvel-univerzumba, először az Amerika kapitányba (2016). A blogból látjátok, hogy nem ismerem a Marvel-filmek (és sorozatok) nagy részét, ezért nem tudom megítélni pontosan, de úgy tűnt, hogy nagyobb a hangsúly a koherens cselekményen, mint azon, hogy a történet önálló darabként mondjon valamit. Hivatalosan az első két film még a Marvel-univerzum harmadik szakaszába tartozik, a harmadik film már a jelenleg is futó negyedik szakaszba; remélem nem követtem el hibát, hogy trilógiaként kezeltem őket.

Tartalom: Ezt pedig a megszokott módon nem az eredettörténettel kezdték, bár itt is hasonló leckét kap Peter: az első filmben többször veszélyezteti ártatlanok életét meggondolatlanságával, ezt meg kell tanulnia megfelelően kezelni. A második filmben eggyel jobban kell felnőnie a már Bosszúállók utáni Vasember emlékéhez, itt a képességein kell jobban uralkodnia. A harmadik film leckéje, hogy a döntések következményeiért felelősséget kell vállalni. A cselekmény felépítése ugyanaz mindhárom filmben és mindegyik Marvel-filmben (meg amúgy is szinte mindegyik hollywoodi filmben): főhősünk lelki és "szakmai" nehézségeken megy át, különösen a film közepére kerül mélypontra, majd erőt merít valamiből és győzedelmeskedik. Ennek nagyon csak a váza van meg, nagyon felszínes és akcióorientált az egész. Sok az akció, a humor és persze van némi romantika. Az első rész bevallottan egy 1980-as évekbeli vígjátékra akart hajazni, konkrétan megidézték a Meglógtam a Ferrarivalt (1986), ez is sikerült a legszórakoztatóbbra, volt néhány egészen kreatív helyzetkomikum, a karakterek és a drámaiság azonban fájdalmasan elnagyolt volt, a mellékszereplők csak dísznek voltak voltak ott. Ezzel együtt egy tipikusan szórakoztató Marvel-film volt, ami a Deadpoolhoz (2016) hasonlóan a humorra fektette a hangsúlyt. A második film ehhez képest mélyrepülés, totálisan zs-kategóriás, mint egy tipikus második rész egy amerikai tinivígjátékból, amikor európai környezetbe helyezik ugyanazt. Kevesebb és bénább, tök hiteltelen poénok voltak, eldebilkedték az egészet. A harmadik rész ezek után kellemes meglepetés volt, kevesebb, de minőségibb poénok mellé a három rész alatt most először lett egy kreatívabb akciójelenet is, illetve a drámaiság is lépett egy szintet (fura módon ezt a magyar kritikák vontatottságnak, unalomnak értékelték, úgy látták, hogy az akciók szenvednek hátrányt tőlük). A lelkét a fanservice adta, de ezt nem spoilerezhetem el, bár az ajánló alapján lehet sejteni, mi fog történni.

Forma: Aki látott már Marvel-filmet, az sejtheti, mire számíthat, sok, túl sok az akció, agyon van animálva minden, ami 2021 ellenére sem tart még ott, hogy kiváltsa a valódi kaszkadőrmutatványokat. De még megbocsájtható lenne megfelelő koreográfia mellett, de ilyet sem kapunk a már korábban említett egyetlen kivétel esetében, a tükörvilágban, ahol végre valóban élnek az animálás lehetőségeivel és szó szerint kifordítják a világot önmagából. Na erre kellene használni a számítógépeket. A színészek rendben vannak, nem az ő hibájuk,hogy a karakterek nincsenek felépítve, de persze a nagy öregek még így is megvillannak, ld. a Keselyűt vagy a Koboldot. A zene meglepően retró, de ez már nem a nosztalgiafaktorról szólhat, hiszen ez már egy mai fiataloknak szóló film.

Élmény: Jaj istenem - fogtam a fejemet már az első pár perc után, ez nagyon hollywoodi, elszoktam ettől az utóbbi éveim inkább művészi filmjei után. Különösen az fájt, hogy mennyire nincsenek felépítve a karakterek és a történet, illetve túl sok volt az akció. Értem, hogy ez a popcorn lényege, nem a nagy érzelmek kiváltása vagy az esztétikai vagy intellektuális élmény nyújtása, hanem a sok felszínes élvezet, de erős volt a kontraszt így a komolyabb filmek után. A trilógiát elsősorban azonban a harmadik rész miatt néztem meg, ami 2021 legnépszerűbbje volt, és érthető miért, a fanservice magas fokát nyújtja :)

Érdekességek

  • Korábban láttuk Marvel-filmeken kívül:
    • Michael Keaton (Batman, Toy Story 3, Spotlight)
    • Jon Favreau és Kenneth Choi (A Wall Street farkasa)
    • Gwyneth Paltrow (Hetedik, Tenenbaum a háziátok)
    • Marisa Tomei (A pankrátor)
    • Samuel L. Jackson (Szemet szemért, Nagymenők, Jurassic Park, Tiszta románc, Ponyvaregény, Csillagok háborúja, Kill Bill, A Hihetetlen család, Becstelen Brigantyk, Django elszabadul)
    • Jake Gyllenhaal (Donnie Darko, Túl a barátságon)
    • Benedict Cumberbatch (12 év rabszolgaság)
    • Jamie Foxx (Django elszabadul)
    • Willem Dafoe (Szakasz, Pókember, Némó nyomában)
    • Alfred Molina (Az elveszett frigyláda fosztogatói, Boogie Nights, Magnólia, Pókember)
    • Andrew Garfield (A közösségi háló)
    • Tobey Maguire (Pókember)
    • Jennifer Connelly (Volt egyszer egy Amerika, Rekviem egy álomért, Egy csodálatos elme)
    • Hemky Madera (Kaliforniai álom)
    • Christopher Berry (Django elszabadul, 12 év rabszolgaság)
    • Selenis Leyva (Üdvözlégy Mária kegyelemmel teljes)
    • Stan Lee (Pókember, Deadpool)
    • J. K. Simmons (Pókember, Whiplash, Kaliforniai álom)
    • Ben Mendelsohn (A sötét lovag)
    • Jeff Bridges (Az utolsó mozielőadás, King Kong, A nagy Lebowski)
    • Scarlett Johansson (Elveszett jelentés, A tökéletes trükk, A felszín alatt)
    • Paul Bettany (Egy csodálatos elme, Dogville)
    • Rhys Ifans (Harry Potter)
    • Tom Hardy (Eredet, A sötét lovag, A harag útja, Dunkirk)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3817785522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása