Artúr filmélményei

Nagymenők (1990)

2015. július 20. 09:09 - Liberális Artúr

Rendezte: Scorsese, Martin
Műfaj:
életrajzi, krimi
Főbb szereplők:
Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco

Megjelenés: 1990, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/2ilzidi_J8Q
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/nagymenok-goodfellas/movie-4489

Tartalom

Henry csodálja a maffia korlátlan hatalmát, közéjük szeretne tartozni, és egyszerű kifutófiúból hűsége folytán idővel maffiacsaládjának megbecsült tagja lesz. Két másik taggal, Tommyval (Joe Pesci) és Jimmyvel (Robert de Niro) kerül szorosabb viszonyba a családfő mellett. Két nagyobb reptéri rablás után egészen a "goodfella" szintig emelkednek, ami bizalmi embert jelent. Henry odáig van ezért az életért, és a családfő utasításának ellenére is drogdílerkedni kezd. Amikor lebukik, úgy érzi veszélybe kerül az ő és felesége élete, életvitele.

Hiába szól a történet elsősorban Henry felemelkedéséről és bukásáról, mégsem nevezhetem az övét a központi szálnak. Sokkal inkább van itt szó a maffia működésének és hétköznapjainak bemutatásáról. Arról, hogy a rosszul szocializált emberek nulla erkölcsi érzékkel élnek és csak a hatalom, a pénz érdekli őket, rajtuk kívül mindenki más csak egy eszköz, akin át kell vagy át lehet lépni ha gyengébb nálad. Egy másik világ más törvényei szerint élnek, kész megkönnyebbülés, amikor a rendőrségen normális embereket is láthatunk.

Megvalósítás

A film pörgős, nem lassítják le lelkizéssel; minden jelenet egy kicsit jobban megismertet minket a szervezett bűnözéssel. Az elején még soka a kimerevített kép, ezek később elmaradnak. A sok jelenet ellenére is azonban megmarad végig a szereplőket mozgásuk közben egy snittben követő kamera technikája.

A több évtizedet felölelő történet korszakait a Forrest Gumphoz vagy a Sráckorhoz hasonlóan itt is az adott kor slágerei jelzik, de itt sem erősek. A zene mellett a képek sem voltak rám nagyobb hatással. A karakterek többnyire statikusak, de a valódi Henry szerint meglehetősen valósak. Érdekesség még a narráció: szinte végig Henry mesél, de néha megszakítja ezt a felesége narrációja. Ez már csak azért is jó, mert A keresztapában pl. épp azt hiányoltam, hogy a családi élettel női szemszögből túl keveset foglalkoztak. Itt sem viszik túlzásba, de kapunk egy elnagyoltabb vázlatot, hogy mivel is kell számolnia a feleségeknek, szeretőknek a bűnözés világában.

Élmény

A filmbéli gyilkosságok kegyetlenek, de mégsem megrázóak. Nem azonosulunk ugyan a szereplőkkel, de sikerül megérteni és elfogadni tetteiket a film belső logikája szerint. A keresztapa fókusza a főszereplő fejlődésén/züllésén volt, ennek a filmnek nincs igazán ilyen központi eleme: egy gyors, pontos, érthető képet kapunk a szervezett bűnözésről. Kicsit izgalmas, érdekes, de nem katartikus, nem annyira szórakoztató.

Érdekességek

- Számos színész már feltűnt Scorsese valamelyik korábbi filmjében: Robert De Niro, Joe Pesci, Frank Sivero, Frank Vincent, Frank Adonis, Tony Sirico, Tony Lip
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Samuel L. Jackson (Jurassic Park, Ponyvaregény, Csillagok háborúja), Frank Adonis (Francia kapcsolat),
- Scorsese, a rendező szülei is szerepelnek a filmben
- Ed Deacy valójában detektív, önmagát alakítja.
- A film igaz történat alapján készült, az ügynek nemrég lettek újabb fejleményei.
- A forgatás során A keresztapa veteránjai lófejeket hagytak Ray Liotta öltözőjében üdvözlésképpen :D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6212699329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása