Artúr filmélményei

Hetedik (1995)

2015. július 27. 13:36 - Liberális Artúr

Rendezte: Fincher, David
Műfaj:
neo-noir, pszichológiai, thriller
Főbb szereplők:
Brad Pitt, Morgan Freeman

Megjelenés: 1995, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/znmZoVkCjpI
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/hetedik-se7en/movie-1045

Tartalom

Somerset nyomozó (Morgan Freeman) a város mocskától megfáradt, magányos nyomozó, nyugdíjba készül. Ekkor érkezik az örshöz a fiatal, forrófejű és még idealista Mills nyomozó (Brad Pitt). Munkájuk összekapcsolódik, amikor a gyilkossági ügyeik között összefüggést találnak: egy sorozatgyilkos (Kevin Spacey) a kereszténység hét főbűne alapján gyilkol.

A komor filmnek úgy érzem nincs egyetemesebb üzenete, hacsak nem az hogy egy szörnyű világban élünk és minden jó megromlik egyszer. Kriminek kiváló, a gyilkosságsorozat tökéletesen kidolgozott, az inditék fundamentalista keresztények szempontjából filozofikus is lehetne ("a bűnöket már nem is tekintjük annak, annyira hétköznapivá váltak"), de nem egy modern álláspont, amit Mills detektív le is tud annyival, hogy két hét múlva már nem fog rá senki emlékezni, csak egy lesz a sok közül. Az idealista nyomozó összeomlik a sötétség súlyától, a kiégett, lassan megnyíló nyomozó pedig visszazuhan apátiájába.

Megvalósítás

A film sötét hangulatát alapozza meg a folyton szürke, esős, kopottas, zsúfolt város látványvilága is. Jól épül a hasonló hangulató, 1990-es évekbeli filmek világába (Harcosok klubja, A mátrix). Igyekeztem a filmet úgy nézni, mintha egy fekete-fehér alkotást látnék az 1930-as évekből, hogy ne legyek elfogult véletlenül se, de így is csak a gyilkosságok szolgálnak alapul néhány érdekesebb képhez.

A karakterek és az egész helyzet is sablonos, egyedül a filmvégi meglepi és a kreatív gyilkosságok mentik meg attól, hogy egy komor krimi legyen a sok közül.

Élmény

Szóval a film hangulatosan komor, de sem intellektuálisan, sem érzelmileg nem okoz nagy katarzist, noha első alakalom esetén bizonyára nagyobbat üt. Szépen kivitelezett, de nekem ez kevés ahhoz, hogy tetszen.

Érdekességek

- Színészek, akiket márláthattunk korábban: Morgan Freeman (A remény rabjai, A sötét lovag), Brad Pitt és Richmond Arquette (Harcosok klubja), Kevin Spacey (Szigorúan bizalmas), R. Lee Ermey (Apokalipszis most, Toy Story), Alfonso Freeman (A remény rabjai)
- Gwyneth Paltrow férje a Coldplay énekese, Richmond Arquette pedig az Arquette színészcsaládba tartozik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9112699315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása