Artúr filmélményei

Fehér izzás (1949)

2016. március 23. 16:08 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Walsh, Raoul
Műfaj:
film noir
Főbb szereplők:
James Cagney, Virginia Mayo

Megjelenés: 1949, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/7w3n_eRizgw
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/feher-izzas-white-heat/movie-40067

Tartalom

Egy gengszterbanda vonatrablása több halálos áldozattal jár. A banda feje, Cody könyörtelen, szeszélyes bűnöző. Apja őrültek házában végezte fejfájásai miatt, ezeket ő is öröklte. Anyjával közösen vezetik az akciókat, csak egymásban bíznak. Ezt nehezményezi is felesége, Verna (Virginia Mayo), és az egyik bandatag, Ed (Steve Cochran) is, aki vezérszerepre és Vernára is pályázik. A rendőrhajsza miatt Cody azt tervezi, hogy felválall egy másik rablást, amiért 1-2 évet kap, viszont alibit biztosít a vonatrablás idejére. Persze a rendőrök sem hülyék, egyikük, Fallon (Edmond O'Brien) elítéltként a börtönben igyekszik Cody közelébe férkőzni, hogy lebuktathassa. Odakint eközben Verna és Ed összefognak és megölik Cody anyját. Amikor a férfi tudomására jut az eset, őrjöngésben tör ki és elhatározza, hogy megszökik Fallonnal együtt.

A sztori egyszerű gengsztertörténet annyi adalékkal, amennyit Cody félőrült, ödipuszi karaktere jelent. Kicsit izgalmas, de fordulatosnak nem nevezhető.

Megvalósítás

A film központi eleme tehát Cody: első megjelenése kegyetlen, szemrebbenés nélkül lelő bárkit, ha hátráltatja, saját társát is. A következő jellemvonása, amit megismerünk, hogy feleségével szemben anyja iránt bensőségesebben érez. Nem sokkal később kiderül, hogy néha migrénes rohamai vannak, ilyenkor fokozottan szüksége van anyjára, annál is inkább, mert apját ugyanilyen roham juttatta pszichiátriai intézetbe. Anyja halálakor egy hatásos jelentben a csendes, emberekkel teli étkezdében egyedül kezd el toporzákolni hisztis ksigyerekként. Kiszabadulva egyik ellenségét olyan nemtörődömséggel lövi le, ahogy más kenyeret vesz a boltban. A film végén szabadjára engedi őrületét és élvezettel pusztítja el magát. Rajta kívül még Verna és az anya érdekes, az ő karakterük nem egysíkú.

Stílusában film noirnak mondják, de szerintem nem annyira jellemző rá, még a története is inkább gengszteres, mintsem krimis hangulatú. Nagy problámám volt, hogy nagyon hasonlítottak egymásra a színészek, minden pasi magas, vékony, sötéthajú volt. Ez moindig hátráltatja a szereplők könnyebb megismerését és így a történet megértését. Két jelenet mutatott tovább a szokványosnál: Cody második fejfájását a gyárban mi is átérezhettük a gépek gyorsan mozgó alkatrészeinek pillanatnyi bevágásával, illetve a film végén a Codyt ellepő könnygáz, majd a körülötte felrobbanó vegyiüzem lángjaijelenítenek meg túlvilági képeket.

Élmény

A filmnek vannak jó pillanatai tartalom és látvány terén is, de összességében nem érzem a történetét érdekesnek vagy mélynek és szemre sem volt többnyire tetszetős. Aki szereti a gengszteres filmeket, annak filmtörténeti szempontból biztos jó szórakozás lesz, de ez tipikusan olyan film, amit megnéz az ember és elfelejt.

 

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Virginia Mayo és Steve Cochran (Életünk legszebb évei), Edmond O'Brien (Aki lelőtte Liberty Valance-t, Vad banda), Fred Clark (Alkony sugárút), Paul Guilfoyle (Párducbébi, Érik a gyümölcs), Robert Osterloh (A testrablók támadása, Rosemary gyermeke)
- Wally Cassel (Cotton) 2015-ben hunyt el 103 éves korában.
- A történet több 1920-30-as évekbeli gengszteréből állt össze: a 18 éves Crowley 1931-es tűzpárbaja a rendőrséggel, a Barker-Karpis banda 1935-ig tartó pályafutása, melynek tagja volt egy idősebb anya is (és aki később Boney M. "Ma Baker" c. dalát ihlette), valamint a DeAutremont ikrek, akik 1923-ban kirabolták egy vonatot és közben megöltek négy embert.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1112698901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.09.13. 00:43:26

Cody nekem szinte ugyanaz a karakter volt, mint amiket Joe Peschi alakít Scorsese filmjeiben.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.09.13. 00:44:04

Joe Pesci--- de most már mindegy... :)

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.09.13. 10:09:08

@moodPedro: Valóban hasonílatanak... Pesci Cagney köpenyéből bújt volna elő?
Cagney pedig állítólag Elmer Booth köpenyéből:

arturfilm.blog.hu/2018/06/07/a_pig_alley_testorei

"de ez tipikusan olyan film, amit megnéz az ember és elfelejt."

Hát itt felül kell bírálnom magam, nem felejtettem el egyáltalán, főleg az utolsó jelenet emlékezetes :)
süti beállítások módosítása