Artúr filmélményei

Szemtől szemben (1995)

2016. március 17. 12:38 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Mann, Michael
Műfaj:
krimi
Főbb szereplők:
Al Pacino, Robert De Niro

Megjelenés: 1995, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3 óra
IMDB: 8,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/14oNcFxiVaQ
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/szemtol-szemben-heat/movie-2295

Tartalom

McCauley (Robert De Niro) és csapata profi, összeszokott rablók. Egyik értékpapírrabló akciójukhoz be kell venniük egy külsőst is, Waingrót, aki kedvtelésből lelövi az egyik biztonsági őrt. A többiek nem ölnek, csak ha megkívánja a helyzet, ezért mérgükben inkább eltennék Waingrót is láb alól, de neki sikerül meglépni. A gyilkosság miatt nagy erőkkel kezd nyomozni a rendőrség a munkamániás Hanna (Al Pacino) vezetésével, miközben az értékpapírok tulajdonosa (William Fichtner) szintén megöletné a bandát. Ehhez sikerül felbérelnie Waingrót. A banda szeretne még egy utolsó nagy bankrablást, hogy elegendő pénzt szerezzenek az új élet kezdéséhez, de a rendőrség már figyeli őket. Eközben szereplőink magánélete is kihívásokkal küzd: McCauley végre társra lelt, de titkolnia kell munkáját; Hannát harmadik felesége készül elhagyni a férfi munkamániája miatt... stb.

A történet nem a bűnről szól, hanem a profi munka és a magánélet egyensúlyáról. Egyfelől ott a két ellenpont, McCauley és Hanna, akik mindketten élvezik hivatásukat, csak más-más oldalon, és ezt leszámítva akár legjobb barátok is lehetnének. Másfelől megkapjuk a családi oldal szemszögét is: Hannának már harmadik házassága megy éppen tönkre, mert nincs magánélete, McCauley-nak pedig munkája miatt nem lehetett ilyen irányú elkötelezettsége. A gyerekek hasonló szerepet töltenek be, ők a legnagyobb vesztesei ennek. Ezt a férj-feleség-gyerek hármas felállást láthajuk újra és újra más-más karaktereknél.

Megvalósítás

A film felépítése tehát a férj-feleség-gyerek hármasa körül forog, de nem korlátozódik McCauley-ra és Hannára, minden karakterhez hozzákapcsolódik ez a hármasság. Az egyik bandatagnál a vita oka pl. a gyerek jövője, emiatt hagyná ott őt a barátnője és ezért árulja el a rendőröknek. Waingro csak prostituáltakkal jön össze, aktus után megöli őket, "gyerekei" pedig ugye szintén ott végzik, meg sem foganva. Egy másik bandatag épp megkéri barátnője kezét, de a bankrablásnál egy gyereket használ túsznak... stb. Amúgy is rengeteg karakterrel dolgozik a film, és igyekszik röviden mindenkit részletgazdaggá tenni, mégha ez nem is fontos történet szempontjából (Waingro pl. sorozatgyilkos). Emellett a film persze nagyban épült arra, hogy sikerült a két legendás színészt, De Nirót és Pacinót egy filmben összehozni (korábban csak a A keresztapa 2-ben szerepeltek együtt, de ott nem volt közös jelenetük). Mint fentebb említettem, egymás tükörképei, nem is hozzák őket össze a film közepéig, de utána megint elválnak útjaik a befejezésig, ami meg egy borzalmasan giccses férfiromantika lett.

A megvilágítás többnyire sötét, nappal is szürkés, ami jól passzol a hangulathoz. Ez alól rövid kivétel McCauley bukása, amikor az új élethez megvan a lehetősége, és fehér fény borítja be, hogy aztán meggondolja magát és mégis visszatérjen korábbi életéhez. A film erőssége az akciójelenetei, amiből egyáltalán nincs sok, de azok hitelesnek tűnnek, különösen a bankrablás, ahol tűzpárbaj alakul ki a menekülők és a rendőrök között (állítólag annyira profira tanították őket, hogy ma oktatóvideókhoz is felhasználják). Persze itt is él az örök szabály, hogy valamelyik fél nem tud célozni, de pl. élvezet volt a fegyverropogás fülsüketítő hangját hallgatni, amelyet épp a hitelesség kedvéért nem utószinkronizálták, ahogy ezt egyébként szokás tenni. Annál inkább fájdalmas volt az utolsó üldözéses jelenet, ami meg tök hiteltelennek tűnt. De a világítás itt is fontos szerepet kapott, a reptér fényszórói folyamatosan váltogatták a teljes fényárt a sötétséggel.

Élmény

Annak ellenére, hogy a legnagyobb filmek között szokás emlegetni, nem találtam benne olyat, amit más film ne tett volna meg korábban. A bankrablásos tűzárbaj miatt emlékezetes lesz, de sem a történet, sem a képei nem fog bennem nyomot hagyni. Ráadásul nagyon érződik rajta az idő, a mai világban nem működhetne, ezért tekintsük az 1990-es évek filmjének, ne időtálló klasszikusnak.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Robert De Niro (Aljas utcák, A keresztapa 2, Taxisofőr, Dühöngő bika, Volt egyszer Amerika, Nagymenők), Al Pacino (A keresztapa 1-2, A sebhelyesarcú), Tom Sizemore (Ryan közlegény megmentése), Mykelti Williamson (Forrest Gump), Wes Studi (Avatar), William Fichtner (A sötét lovag), Ted Levine (A bárányok hallgatnak), Natalie Portman (Leon, a profi, Csillagok háborúja), Xander Berkeley (Terminátor 2)
- A történet alapja megtörtént: MCauley-t 1964 vadászta le Chuck Adamson (a filmben Hanna). A valóságban állítólag a kávézós jelenet éppen úgy zajlott le, ahogy a filmben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8312698913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása