Artúr filmélményei

Final Cut (2012)

2021. június 10. 22:39 - Liberális Artúr

Rendezte: Pálfi György
Műfaj: kísérleti, romantikus
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 2012, Magyarország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,1
Ajánlott írás: https://magyar.film.hu/filmhu/magazin/palfi-gyorgy-filmmuveszet-mint-nyersanyag-interju-palfi-gyorgy-final-cut.html
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/final-cut-holgyeim-es-uraim-final-cut-holgyeim-es-uraim/movie-126994

Cselekmény: A férfi reggel felébred, elindul és az utcán belebotlik a nőbe. Első pillanatra egymásba szeretnek. A férfi követi a nőt és egy bárban köt ki, ahol a nő az előadó. Az előadás után felkeresi öltözőjében és randira hívja egy moziba. A nő másnap felkeresi a férfit, vidámparkba mennek, táncolni, majd vacsorázni, végül lefeküdnek egymással. Csakhogy megérkezik a barát/férj/ex, a férfiak megverekednek. A nő kidobja a korábbi pasit. A férfi megkéri a nő kezét és összeházasodnak...

Téma: Hurrá, egy igazi filmbuziknak való film :) Az egész lényege ugyanis az, hogy nincs egy önálló jelenet sem, mindent klasszikusokból vágtak össze. A történet maga egy tipikus szerelmi sztorit mesél el, de mivel sok filmből áll össze, ez a metakontextus egyetemessé teszi a szerelmek lefolyását, illetve tükröt tart a filmművészetnek, hiszen a legnagyobb klasszikusokból ugyanaz a sztori összeállítható.

Tartalom: Szóval a történet egyszerű, ez a rész nem lesz hosszú. Férfi és nő találkoznak, egymásba szeretnek, van némi konfliktus, majd örök boldogság. Annyit jegyeznék meg, hogy a románcot alapvetően férfiszemszögből látjuk, a férfi érzelmei jelennek meg elsősorban. Ezt én máshogy csinálnám ma már, ugyanakkor a dolog jellegéből adódóan máshogy nem is lehetne, hiszen ezek a klasszikusok is jellemzően férfiközpontúak.

Forma: Na és akkor a lényeg. Pálfinak nem volt sok pénze, ezért egy korábbi dédelgetett álmába fogott bele, kiválasztott közel 500 filmet egy közeli videótékából és három évre bevonult a vágószobába kollégáival. Ha nem lett volna lekorlátolva, én valószínűleg ezt máshogy csináltam volna és kiegyensúlyozottabb válogatást hozok létre térben is időben, de persze érthető az is, hogy előnyösebb ismertebb alkotásokból dolgozni. Szóval a koncepció az, hogy sok film pármásodperces jelenetét úgy ollózták össze, hogy összeálljon belőle egy történet. Például az első jelenetben a férfi felébred; ehhez bevágtak pár férfifelébredős kockát többek közt az Avatárból, az Egy makulátlan elme örök ragyogásából, az Amerikai szépségből, a Kínai negyedből, a Kifulladásigból, a Hamu és gyémántból, A gyűlöletből, az Éjféli cowboyból, az Oldboyból, a Szigorúan ellenőrzött vonatokból, az Amelie csodálatos életéből, a Manhattanből - ennyit ismertem fel és ez bő két perc, tehát elég gyorsan pörög és végig ilyennek kell elképzelni. A hozzám hasonló tapasztaltaknak jó móka felismerni a filmeket, de szűzként is nézhető, nem zavaróak az állandó karakter- és díszletcserék. Ez alapján még nem lenne több egy random YouTube-videónál, ahol valaki összevágott jeleneteket, de két dolog ad neki extra dimenziót: az egyik, hogy különböző filmeket vágnak egybe, és hiába mutatja mindegyik pl. a nő ébredését, nem mindegy, hogy ez a jelenet az Airplane-ből vagy A nyolcadik utas: a halálból van. És többször vágnak egybe popcorn-filmet, művészfilmet, horrort, vígjátékot... stb. Mindegyik hangulata feltüremkedik; romantikát kellene látnunk, de ennél komplexebb érzések rohannak meg. Ugyanezt játssza el a zenével is. Javarészt nagy filmslágerek vannak, csak épp gyökeresen ellentétes tud lenni a jelentése a Szerelemre hangolva zenéjének egy romantikus képsor közben, mint ami az eredetiben. Ja, és külön poénok lehetnek benne, ha tudjuk, mely két film jön egymás után. Pl. láthatjuk Lillian Gish-t előbb vigasztalandó lányként az Út a boldogság felében, majd a következő képen már az ő időskori alakját látjuk vigasztalni valakit A vadász éjszakájában. Vagy megemlíthetjük James Stewart személyét is, aki az 1930/1940-es évek romantikus hősszerelmeséből a Szédülés mániákusává vedlik. A film egyébként talán inkább a magyaroknak készült, hiszen kissé felülreprezentáltak a magyar filmek és filmzenék nemzetközi ismertségükhöz képest. A montázsokat leszámítva viszont nem volt túl kreatív vizuálisan; egyetlen jó pontja az volt, amikor egy képsorozatot újraismételt később, kihangsúlyozva azt.

Élmény: Már az első pillanatokban megszerettem, amint leesett, miről fog szólni. Nagy meglepetés nem volt benne a tartalmát illetően és a montázsolást leszámítva képileg sem volt annyira kielégítő, de a filmeket felismerni önmagában is elég jó szórakozás. Filmbuziknak kötelező :)

Érdekességek

  • A film oktató segédanyag minősítésű, a jogdíjakat ugyanis annyira nehéz lett volna leegyeztetni és kifizetni, hogy inkább csak ingyenesen vetítik (nem tudom, azóta ez változott-e).
  • Érdemes megvárni a stáblistát, mert sokat elmond róla, hogy külön köszönetet mondtak torrentoldalaknak :D (Én is köszönöm nekik ezúton is.)
  • A legrégebbi film elvileg A vonat érkezése, a legújabb az Avatar, de az előbbi felett pl. átsiklottam. A közelmúltbeli élményeim közül a Redl ezredes volt meg. Ha valakinek megvan a lista, jelezze :)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1216587968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása