Artúr filmélményei

Az elveszett világ (1997)

2022. augusztus 03. 22:48 - Liberális Artúr

Rendezte: Steven Spielberg
Műfaj: akció, sci-fi
Főbb szereplők: Jeff Goldblum, Julianne Moore, Pete Postlethwaite, Arliss Howard 
Megjelenés: 1997, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 6,5
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/az-elveszett-vilag-jurassic-park-the-lost-world-jurassic-park/movie-620

Cselekmény: Malcolm (Jeff Goldblum) a Jurassic Park (1993) eseményeit hiába tárja fel, bizonyítékok hiányában nem hisznek neki, a cég új vezetője, Ludlow (Arliss Howard) pedig mindent elkövet, hogy ez így is maradjon, hiszen a cég hírneve forog kockán. Közben a vezetésből kitúrt Hammond (Richard Attenborough) bevallja Malcolmnak, hogy létezik egy másik sziget is tele dínókkal, de fél, hogy a cég fel akarja használni profitszerzésre, amibe belerokkanna az élővilág, ezért szervezett egy csapatot, hogy a baj előtt még dokumentáljanak alaposan mindent, hátha a nyilvánosság elé tárva segít megvédeni a szigetet. Természetesen Malcolm is a csapat tagja lenne, aminek a férfi persze ellenáll tanulva a korábbi veszélyekből, legalábbis amíg meg nem tudja, hogy szerelme, a paleontológus Harding (Julianne Moore) már a szigeten van a csapat tagjaként. Azonnal útnak indul, és hogy még rosszabb legyen a helyzet, a szigetre érve kiderül, hogy kislánya is velük ment potyautasként. Malcolm menten indulna vissza, ám ekkor tucatnyi helikopter érkezik felfegyverzett vadászokkal, akiknek nem kevesebb a céljuk, mint a dínókat hazaszállítani egy amerikai nagyvárosba az állatkertbe. Malcolmék megpróbálják elszabotálni a műveletet...

Téma: Nagyon próbálják erőltetni "az élet mindig utat tör magának" mottót, de vajmi kevés köze van a cselekményhez és annak ívéhez a tételmondatnak. valójában végig azt bizonygatja a történet, hogy ne játssz a tűzzel, de ezt meg nem tudatosan teszi, szóval maradjunk annyiban, hogy ez egy önmagáért való akciófilm.

Tartalom: Kb. minden kritika erről szól, így az én írásomban is azt fogom taglalni, hogy mennyire rossz lett a forgatókönyv (és nem csak az). Már a bevezető jelenetek is mintha egy szappanoperából lettek volna kivágva, beszéddel helyettesítik az eseményeket, majd a szigetre érve az akciók hol önmagukért valóak és nem igazán mozdítanak elő semmit, hol ordítóan dramaturgiai eszközként vannak jelen, és pl. amilyen gyorsan feltűnik egy dínó az akció kedvéért, ugyanolyan gyorsan fel is szívódnak, mintha fél perccel korábban még nem az életükért küzdöttek volna főhőseink. Az egyik legjobbnak tartott jelenet a mobil labor zuhanása, de olyan sokáig nyújtották el különösebb értelem nélkül, hogy a közepén nagyon eluntam. Nem akarom sértegetni Spielberget, de egy útját kereső Michael Bayre emlékeztetett, aki csak a történet végén meri igazán elengedni magát és poénra venni az egészet. Ezt nem akarom elspoilerezni, pedig lehetne róla beszélni bőven, hogy vajon mi ihlethette. A karakterek hasonlóan nem működnek, Malcolm nem egy akcióhős alkat, Harding mintha nem is a szerelme lenne... stb.

Forma: Ha már a sztori nem megy, legalább a látvány rendben van ugye, hiszen Spielbergnek mégiscsak vannak mindig zseniális húzásai? Hát most otthon hagyta őket. A sejtelmes éjszakai megvilágítás csak kiemeli, mennyire stúdióban vagyunk, ami nagyon illúzióromboló tud lenni. Ehhez járul hozzá, hogy 1997-ben az animálás még eléggé gyermekcipőben járt és ez helyenként nagyon látszik. Máskor viszont nem és mai szemmel is megállják a helyüket, ezekhez gratulálunk. A zene nem igazán tűnt fel a színészek pedig rendes karakterek híján nem igazán tudták produkálni magukat, ez alól csak a vadász jelent némi kivételt.

Élmény: Az alapvető problémám az a filmmel, hogy ez pornó, két kézzel szórják elénk a dínókat, hogy kielégítsék a vágyainkat, és teljesen hiányzik ezek lassú, hatásos felépítése, ami az első részben még megvolt. Az átlagnézőnek mindenesetre bizonyára megfeleltek ezek is, hiszen az év egyik legnézettebb filmje volt. Én untam magam és az utolsó szakaszt leszámítva nem igazán fedeztem fel benn értéket.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Jeff Goldblum (Nashville, Annie Hall, A légy, Jurassic Park, Függetlenség napja)
    • Julianne Moore (Elkülönítve, Boogie Nights, A nagy Lebowski, Magnólia)
    • Pete Postlethwaite (Távoli hangok csendélet, A közönséges bűnözők, Eredet)
    • Arliss Howard (Acéllövedék)
    • Richard Attenborough (Diadalmas szerelem, A nagy szökés, Jurassic Park)
    • Peter Stormare (Fanny és Alexander, Fargo, Armageddon, A nagy Lebowski)
    • Richard Schiff (Hetedik)
    • Thomas F. Duffy (Függetlenség napja)
    • Joseph Mazzello (Jurassic Park, A közösségi háló)
    • Ariana Richards (Jurassic Park)
  • Rutinos filmnézőnek biztosan jelzett a csengő, amikor a dínók felfaltak valakit nagyon kiemelten. Ha így van, jól sejtettétek, az áldozat a forgatókönyvíró volt.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7217889537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása