Artúr filmélményei

Az élet mindig drága (1995)

2022. augusztus 25. 21:09 - Liberális Artúr

Rendezte: John McTiernan
Műfaj: akció, thriller
Főbb szereplők: Bruce Willis, Jeremy Irons, Samuel l. Jaclson
Megjelenés: 1995, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,6
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/die-hard-3-az-elet-mindig-draga-die-hard-with-a-vengeance/movie-466

Cselekmény: Robbanás rázza meg a várost, majd a rendőrségen csörög a telefon: egy Simonként bemutatkozó férfi (Jeremy Irons) azt követeli, hogy McLane (Bruce Willis) álljon ki a fekete gettó közepére nyakában az "utálom a niggereket" táblával, különben újabb robbanás lesz. Szerencséjére a jólnevelt boltos, Zeus (Samuel L. Jackson) kimenekíti a lincselők karmaiból, de ezután a telefonáló már őt is bevonja a "játékba". Látszólag nagyon neheztel McLane-re, ezért keresztül-kasul hajtja a városon valódi és nemlétező bombákkal fenyegetőzve. Ekkor derül ki, hogy a Drágán add az életed (1988) Gruberének testvére a telefonáló, akit ugye McLane akkor megölt. Miután újabb bombát robbant a metróban, következő alkalomra egy hatalmas robbantást ígér egy iskolában. A rendőrség természetesen minden erejével az iskolákat kezdi átfésülni, ám mindez eddig csak terelés volt, a valódi célpont a metrórobbantás közelében lévő bank...

Téma: Akár lehetne is témája, mert elég jelentős motívuma a cselekmények a rasszizmus, de igazából semmit sem kezd vele a történet, csak poénforrásnak használja. Vagy adná magát a címbéli bosszú, de még a klasszikus Monte Cristói témát sem vitték bele.

Tartalom: Ennélfogva aztán a cselekményt nincs értelme hosszabban elemezgetni, már az elején feldobja nekünk egy pszichológus, hogy itt bosszúról van szó, a történet harmadánál megtudjuk azt is, hogy az első rész főgonoszának testvére, oszt' ennyi, nem kezdenek semmit a helyzettel. McLane magánélete kulcsfontosságú volt az első részben, és a második részt ugyan nem láttam, de itt épp már csak egy minimális keretet biztosított, hogy nincs jóban a feleségével, különösebb jelentősége nem volt. Ahogy annak sem, hogy előtérbe került a rasszizmus kérdése. A sorozat egyik nagy újítása itt (mármint önmagához képest), hogy már nem McLane a magányos hős, hanem vagy egy jelentékenyebb társa is, aki történetesen fekete, ez pedig sok poénlehetőséget nyújt az előítéletek kifordításával, azaz rendre szegény Zeus-t vádolják meg rasszizmussal, amiért óvatos a fehérekkel. Örömteli, hogy néhány mellékkarakter viszonylag árnyaltabb lesz, de a rosszfiúk sablonosak, csak a bérgyilkosnőnek van annyi érdekessége, hogy néma. Az első részhez képest sokkal több a humor, de kevésbé érzékeltem, hogy túlzásokba estek volna az akciójeleneteket illetően. Legalábbis kb. a történet feléig, aztán elengedték a realitásokat.

Forma: Az egyik legtökéletesebb kezdés, amit valaha láttam műfajtól függetlenül, olyan gyönyörűen altatják el és lepik meg a nézőt a robbantással beindítva az akcióáradatot már az első percben. És látványos dologról van, ami megint ezerszer jobban néz ki igaziban, mintha bármilyen animációt alkalmaztak volna helyette. Több akciójelenet viszonylag jól megvan koreografálva, ezeket pedig még fel s dobták néhány logikai feladvánnyal, ami erőltetett is lehetne akár, de itt nem az, legalábbis nem mindig. A színészekkel nincs értelme foglalkozni egy ilyen filmben, a zene fő motívuma ezúttal is egy európai, közismert klasszikus, ezeket szeretem, mert azonnal ráismer az ember.

Élmény: Sokak szerint ez a sorozat egyik, ha nem a legjobbja, köszönhetően a sok akciónak és humornak, ezzel egyet tudok érteni. Amit továbbra sem szeretek, hogy egy idő után már irreálissá, így érdektelenné válik az egész. Lehet még élvezni, de izgulni már nem. de amúgy akció-vígjátéknak korrekt, kicsit a humorhoz képest talán erőszakosabb a kelleténél.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Bruce Willis (Drágán add az életed, Ponyvaregény, 12 majom, Az ötödik elem, Armageddon, A hatodik érzék)
    • Jeremy Irons (A szerencse forgandó, Az oroszlánkirály, Inland Empire)
    • Samuel L. Jackson (Szemet szemért, Nagymenők, Jurassic Park, Tiszta románc, Ponyvaregény, Csillagok háborúja, Kill Bill, A Hihetetlen család, Becstelen Brigantyk, Amerika kapitány, Bosszúállók, Django elszabadul, Pókember)
    • Graham Greene (Halálsoron)
    • Colleen Camp (Apokalipszis most)
    • Anthony Peck (Drágán add az életed)
  • Anthony Peck a film megjelenése után egy évvel, 49 évesen elhunyt; Mischa Hausserman tavaly hunyt el 79 évesen; Tony Halme 2010-ben, 49 évesen öngyilkos lett.
  • Innen 2022-ből vicces, hogy elhangzik Donald Trump és Hillary Clinton neve is. Ez persze nem meglepő, hiszen ismert hírességek voltak mindketten, de más híresség neve meg nem hangzott el, és lám, pont ők versenyeztek meg egymással az elnöki posztért.
  • Magyar vonatkozások: A Mathias Targo nevű karakter ugye magyar, bár ennek semmi jelét nem látjuk, de a sok kelet-európai nép közül valamiért minket választottak.
  • A filmnek van egy alternatív befejezése is, amit végül elvetettek, de az Magyarországon játszódna valamivel az események után, Simon magyarul is megszólal benne.

Országinfó

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr10017912287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.27. 21:26:58

Mit akarsz folyton ezzel a rasszizmussal? Szóba kerül, persze, de aztán ezzel el is engedik. Közel sem ennyire hangsúlyos. Akkor még ennyi is elég volt.

Graham Greene-re talán jobban lehet emlékezni a Maverickből, amelyben Mel Gibson indián cimboráját alakította.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2022.08.28. 13:56:10

@Androsz: Folyamatosan szóba kerül, ezért zavar, hogy aztán nem kezdenek vele semmit és elengedik. :) Most így kapásból fel tudok sorolni öt alkalmat:
- A teljes gettós jelenet arra épül
- A rendőrségen Zeus megpendíti, hogy csak azért segített McLane-nek, mert a később ügyet kivizsgáló rendőröktől jobban félt volna
- A taxiban a fehér üzletember rasszizmussal vádolja
- A metróban, maikor a rendőr fegyvert fog rá
- A szökőkútban McLane vádolja rasszizmussal

Persze nem kötelező foglalkozniuk vele, de adott volna plusz egy réteget a sztorinak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.28. 17:00:36

@Liberális Artúr: Mindent egybevéve igazad lehet. Ezekre a részletekre nem is igen emlékeztem. Világos, hogy McClane provokációja a gettóban a rasszizmust mutatja, Zeus litániája a kis fekete klambóknak szintén, sőt, egyszer volt szó a "te büdös ...!" elfojtott niggerezésről is, bennem mégsem az maradt meg, hogy ez a film a rasszizmusról is szól. Talán nem lettem időben érzékenyítve. :-] Vagy annyira nincs bennem a rasszizmus, hogy nem is kattanok rá, ha látom.

Viszont ezek szerint annyi volt belőle a filmben, hogy adott is egy réteget a sztorinak, ahogy te igényled. Épp annyit foglalkozott vele, hogy még ne legyen unalmasan demagóg. Nekünk. Nem tudjuk, hogy az amerikai nézők nem sokallták-e.

gigabursch 2022.08.29. 14:47:09

Vicces, épp ma reggel néztem meg.

gigabursch 2022.08.29. 14:49:35

@Androsz:
Sőt egyszer Bruce mondja Samnek, hogy te vagy a rasszista és a fajgyűlölő.
Amúgy igen, akkor még a beteges pre-blm-et sikeresen vissza tudták szorítani.
süti beállítások módosítása