Artúr filmélményei

Holdudvar (1969)

2023. május 06. 22:52 - Liberális Artúr

Rendezte: Mészáros Márta
Műfaj: -
Főbb szereplők: Törőcsik Mari
Megjelenés: 1969, Magyarország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 6,7
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/holdudvar/movie-7199

Cselekmény: Edit (Törőcsik Mari) pártember férje váratlanul elhuny. Kisebbik fia vidékre utazik a nagyihoz, Edit bezárkózna kicsit, de hamar hazajön a hírre nagyobbik fia, István (Balázsovits Lajos) magával hozva egyetemista barátnőjét, Katit (Kovács Kati). Beszélgetésükből kiderül, hogy Edit és férje állandóan veszekedtek, Edit pedig nem érzi magáénak sem az örökölt vagyont, sem az özvegy politikusi szerepet...

Téma: Kicsi spoiler: az igazi történet itt kezdődik, István ugyanis nem akarja, hogy anyja feladja ezt a szerepet, és azt akarja, hogy továbbra is legyen apja imidzsének része. Innentől kezdve a téma innen 2023-ból nézve a patriarchátussá válik, 1969-ben talán ez még inkább a diktatúra volt, de talán csak túlságosan konkretizálom és egyszerűen csak az egyén és társadalom szerepeinek börtöne a téma.

Tartalom: A holdudvar itt valószínűleg nem a természeti, hanem a pszichológiai jelenségre utal, amikor valakinek egy tulajdonsága alapján ítéljük meg a többi tulajdonságát is. A hold itt bizonyára a magas beosztású férj, az udvar pedig Edit és ahogy viselkednie kellene az elvárások alapján. Az elején nem is veszünk észre semmit, csak lassan kezdjük sejteni, hogy Edit pókerarca mögött nem elrejtett gyász van, hanem kiüresedettség. Később ki is derül, hogy egyáltalán nem volt már bensőséges kapcsolata a férjével, fia megrökönyödésére pedig otthagyná az addigi életét. Ez az első csavar a történetben, István ugyanis kezdetben csak simán tolakodónak tűnik, hogy bejelentés nélkül beköltözteti barátnőjét vagy hogy elzavarja anyja barátnőit, később azonban vérfagyasztóan irányítása alá akarja vonni. Ekkor Mészáros megint beveti az Eltávozott nap (1968) receptjét és áthelyezi karaktereinket vidékre, ahol élesebbé válik a régi és új közötti kontraszt. A második csavar a történetben, hogy Katira terelődik a hangsúly, aki kezdetben együttműködik Istvánnal, de egyre nyilvánvalóbbá váli a párhuzam az elhunyt apa/István és Edit/Kati között, így neki is döntést kell hoznia. A nemzedékváltás legegyértelműbb jele a már popzenét hallgató kisebbik fiú, aki nem kér bátyja protekciójából, bár a lányokkal ő sem bánik jobban. Ami a karaktereket illeti, az eddigiek után csak annyit emelnék még ki, hogy bár Edit látszólag változtatna a dolgokon, csak nem hagyják, abban igaza van kritikusainak, hogy annyira azért nem is igyekszik. Már beletörődött sorsába.

Forma: A képi világban nem fedeztem fel semmi markánst (bocsánat, nem értek hozzá eléggé), ellenben a zene - vagy annak hiánya - erősen jelen volt; ez simán lehetett volna egy újhullámos, zenés film. A főtéma az Illés Holdfény '69 c. dala, természetesen az új időket jelzi, míg a régi időket a klasszikusok. De van ezeknél egy sokkal jobb rész, mégpedig amikor parasztasszonyaink népdalokat énekelnek. Az egy jó poén, hogy Törőcsik épp a "Jaj de széles, jaj de hosszú ez az út" c. népdalt adja elő, amit miatta énekeltek el a Körhintában (1956), de valamiért iszonyatos erővel kapott el a Csillagok, csillagok. Le kellene hántani ezekről a művi népdalstílust, és meg is lenne a magyar Távoli hangok, csendélet (1988). A színészek ezúttal is visszafogottak voltak.

Élmény: Kicsit ismétlésnek érzem az Eltávozott nap (1968) után, de fókuszáltabb, viszont kevésbé erős. Mai szemmel érthetetlen, hogy nem egy pszichothriller lett belőle, de ahogy fentebb írtam, musicalként egész érdekes lenne. És mint az előbbi filmnél, itt is igaz, hogy gyakorlatilag nincs magyar leírás a filmről, szóval tessék megnézni.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Törőcsik Mari (Körhinta, Csend és kiáltás, A Pál utcai fiúk, Szerelem, Szerelmem Elektra, Napló apámnak anyámnak)
    • Kovács Kati (Eltávozott nap, Fényes szelek)
    • Balázsovits Lajos (Fényes szelek, Még kér a nép, Szerelmem Elektra, Bizalom, Napló anyámnak apámnak)
    • Mészáros Ági (Talpalatnyi föld, Tűzoltó utca 25.)
    • Bürös Gyöngyi (Tízezer nap, Még kér a nép)
    • Szemes Mari (Tűzoltó utca 25., Fehérlófia, Napló gyermekeimnek)
    • Somogyvári Rudolf (Hannibál tanár úr, Szegénylegények, Csontváry)
    • Avar István (Szegénylegények)
    • Földi Teri (Napló gyermekeimnek)
    • Gurnik Ilona (Eltávozott nap, Még kér a nép)
  • Színészdinasztiák: Törőcsik Mari férje Bodrogi Gyula; Balázsovits Lajos felesége Almási Éva;
  • Még életben vannak: Bürös Gyöngyi (87), Kovács Kati (78), Balázsovits Lajos (76), Horváth Károly (75)
  • Feltűnik a filmben kisebb szerep erejéig a gyakran cameozó Fábri Zoltán, de láthatjuk a fiatal Charlie-t is.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr218109140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása