Artúr filmélményei

Messze (2002)

2022. május 30. 23:55 - Liberális Artúr

Rendezte: Nuri Bilge Ceylan
Műfaj: -
Főbb szereplők: Muzaffer Ozdemir, Mehmet Emin Toprak
Megjelenés: 2002, Törökország
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,5
Ajánlott írás: https://theartsofslowcinema.com/2017/09/23/uzak-nuri-bilge-ceylan-2002/
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/messze-uzak/movie-58914

Cselekmény: A vidéki, fiatal Yusuf - és a falujában kb. mindenki más is - elveszíti munkáját, amikor bezár a gyár. Mivel szeretne utazni, úgy gondolta, hogy elszegődik matróznak, ezért Isztambulba utazik rokonához, a fotós Mahmuthoz. Yusuf éjjel-nappal próbál munkát találni, míg Mahmut már rég elengedte ambícióit és művészi önmegvalósítás helyett kereskedelmi fotós lett. Otthon jobb híján tévézik és netezik munka után...

Téma: A címet talán kifejezőbb lett volna távolinak fordítani, a messzeség itt ugyanis mentális, lelki dolog az emberek között, távolságtartás. Az a baj, hogy ha ez az elidegenedés és magány általánosabban jelenik meg, akkor lehetne témának nevezni, de itt a két főhősünkön kívül senki sincs egyedül, ezért elég specifikusan vonatkozik rájuk a történet, noha valószínűleg sok emberre igaz az élethelyzetük.

Tartalom: Túl sokkal nem fogom tudni kibővíteni a fentieket, szinte csak banális, hétköznapi apróságok történnek. Yusuf munkát keresve felmegy a nagyvárosba és unokabátyjánál húzza meg magát, munkát azonban nem talál. Magányos férfiként felfigyel természetesen csinos nőkre, de azok észre sem veszik. Egyedül járja a várost, más nem tud tenni. Mahmut egy fokkal érdekesebb, neki voltak, de már eltávolodott a kapcsolataitól. Családját inkább kerüli, feleségétől elvált, de még kötődik hozzá, szeretőjével csak érzelemmentes szexre futja, munkája, a fotózás pedig már nem művészet, hanem termékfotózás. Mint egyedül élő ember, berögződött szokásai és életvitele van, nem tud mit kezdeni a betolakodó Yusuffal, akivel aztán persze össze is vesznek ezen. De a hangsúly inkább a körítésen van, a semmittevésen, amikor a cselekmény sem vezet sehova; Yusuf a várost járja céltalanul vagy legalábbis eredmény nélkül, Mahmut otthon tévézik. Ez lehangolónak tűnhet és helyenként az is, helyenként viszont vicces, helyenként megható.

Forma: A lelki sivárságot képi sivárság támasztja alá, a képek fakók, talán szemcsések is, a díszlet kopottas, a karakterek visszafogottak, keveset beszélnek, zene talán nincs is. Többnyire be vagyunk szorulva a lakásba, a beállítások szinte már távoliak, kevés a fény. Sok a filmes utalás, kapunk Tarkovszkijt és Guneyt is, de egyiküket sem idézi meg a film stílusa.

Élmény: Érdekes, hogy oda-vissza vannak a filmért, nekem annyira nem jött át. Érteni és érezni vélem, miért szeretik, de nálam nem közelítette meg sem melegségében, sem elfojtott drámaiságában a nagyokat (pl. Kiarosztami vagy Ozu). Talán még nem hangolódtam eléggé rá a rendezőre.

Érdekességek

  • Mehmet Emin Toprak 2002-ben, 28 évesen a film egy vetítéséről hazafelé autóbalesetben meghalt.
  • Mahmut lakása valójában a rendezőé.

Országinfó

  • Földrajz: Törökország Ázsiában, Nyugat-Ázsiában van, bő nyolcszor nagyobb Magyarországnál, éghajlata mérsékelt.
  • Társadalom: 85 millió lakosa van, nagy többségük török, túlnyomó részük muszlim, gazdasága felső-közepesen fejlett, hibrid rendszer, átmenet a demokratikus és a diktatórikus rendszerek között.
  • Történelem: Mint Nyugat-Ázsia többi országa, ez is az egyik legrégebbi emberlakta környék. Már tízezer éve város volt itt, négyezer éve birodalmak, elfoglalták a görögök, a perzsák és a rómaiak, végül a 11. századtól a türk törökök. A türkök egy északkelet-ázsiai nép, akik éghajlatváltozás hatására húzódhattak Közép-Ázsiába ötezer éve. Az önálló török identitás perzsa és az iszlám hatása mellett a 9-10. századokban alakulhatott ki. A mai Törökország területe a 11-12. században "törökizálódott", majd Oszmán 1299-ben alapított fejedelemsége nőtte ki magát sikeres terjeszkedéssel az Oszmán Birodalommá, amely a 15-16. századra érte el csúcspontját, majd a 18. századtól kezdett hanyatlani. Az első világháború során elfoglalták és felosztották a birodalmat, függetlenségi háborút követően 1923-ra alakult ki a mai török állam.
  • Film: Természetesen ide is Lumiere-ék hozták el a filmet 1896-ban, az első ismert török film 1914-es, de csak az 1950-es években teremtődött meg a saját filmiparuk. Az 1960-as évek közepétől sikerült kilépni nemzetközi színtérre, a filmgyártás központja a Yesilcam utca. Fontosabb filmek a blogról:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9817842819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása