Artúr filmélményei

Krokodil Dundee 2 (1988)

2023. április 07. 19:58 - Liberális Artúr

Rendezte: John Cornell
Műfaj: akció, vígjáték
Főbb szereplők: Paul Hogan, Linda Kozlowski
Megjelenés: 1988, Ausztrália
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 5,7
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/krokodil-dundee-2-crocodile-dundee-ii/movie-65863

Cselekmény: (Elöljáróban annyit, hogy az első részben az ausztrál vidék krokodilvadásza, Mick Dundee összemelegedik Sue-val, az amerikai újságíróval. Követi őt New Yorkba, ahol rendre meggyűlik a baja a bonyolultabb és természettől elszakadt városi életformával.)

Dundee tehát New Yorkban próbál igazodni a városi életformához. Eközben Sue exe Kolumbiában sikeresen lencsevégre kap egy régóta figyelt drogbárót, aki személyesen lő agyon valakit - megvan a bizonyíték. Mivel csak Sue-ban bízik, neki küldi a filmet, de ő maga már nem éli túl az utat, a gengszterek utolérik. A film nyomába eredve New Yorkban elrabolják Sue-t a levélért, ám az a mit sem sejtő Dundee-nál van. Miután megzsarolják Sue-val, az első két ráküldött embert nemcsak elintézi, de ki is szedi belőlük, hol van a drogbáró háza...

Téma: Ha nagyon bele akarom látni, akkor mondjuk szólhat arról, hogy az emberi kapcsolatok érzelmi alapon erősebbek, mint érdek alapon, hiszen Dundee-t szeretik, és barátai segítségével ellensúlyozni tud bármilyen nagyhatalmú veszedelmet. De ne legyünk ennyire nagyvonalúak, ez a történet nem akar több lenni egy szórakoztató, pátoszos, ausztrál önfényezésnél.

Tartalom: Az első részt természetesen láttam, de nem a blog keretein belül. Ahogy írtam fentebb, ott az ausztrál vidék zsenije a történet második felében városba kerülve produkál vicces szituációkat. Itt a szerkezet fordított, a városban kezdünk, majd visszamegyünk az ausztrál vidékre, de ennek sok értelme nincs, hiszen nem azt látjuk, hogy hogyan szerencsétlenkednek városi amerikaiak Ausztráliában, hanem azt, hogy Dundee hazai pályán is könnyen aláz mindenkit. Az alapvetés, miszerint a természet gyermeke a városban is ugyanúgy tud érvényesülni, amúgy eleve hamis, hiszen Dundee-nak nem kell helytállnia valódi városi helyzetekben, de ezt nyilván nem rójuk fel egy vígjátéknak. A történettel nem foglalkoznék sokat, hiszen nincs jellemfejlődés, dráma, jelképek. A középpontban Dundee áll történjék is bármi, minden más csak körítés. Ő a vidék egyszerű, tiszta gyermeke, akit mindenki szeret és akin nem fog a kifinomultabb életmód, átlát minden szitán a józan paraszti eszével...stb., ismerjük ezt a karaktertípust. Ez adja a humor alapját is, hogy a városi életforma (vidéki szemszögből) különcségein rendre fennakad, miközben saját terepen már kedvére játszadozik a rosszfiúkkal. Egyébként ez bevett sztorinak számíthat, mert hasonló volt a Kalandos vakáció (1947) és a Jedda (1955) is.

Forma: A legtöbb kritika az önismétlés (az első rész újszerűnek hatott, ez a film csak ismétli annak elemeit) mellett a vontatottságát emeli ki negatívumként, és bár valóban lassú, szerintem a joviális karakterhez ez a tempó illik, nem pedig az Airplane-féle (1980) sorozatlövés. Látványra hozza a korabeli akciófilmek szintjét, de az ausztrál vidéken sajnos nem időzik el, pedig ott lehetett volna szép képeket készíteni. Egyedül azt a nagyon pátoszos momentumot vették fel szépen, amikor Dundee bennszülöttként "telefonál", mint egy mitikus ausztrál isten. A színjáték elmegy, nem a színészek hibája, hogy sablonkaraktereket kell eljátszaniuk sablonhelyzetekben úgy, hogy egyben vígjátékként is kell funkcionálnia a filmnek. A zene is nagyon retró, de jellemzően fel se tűnt.

Élmény: Tehát bár láttam mindhárom részt, csak a második volt eddig a blogon, így ez is újszerűnek hatott nekem viszonylag, ellentétben a korabeli nézővel, akinél már elveszett az újdonság varázsa. Sokszor azonban ugyanazt akarjuk látni kicsit máshogy, és ezt tökéletesen hozta a film, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az évtized egyik legtöbb bevételt összehozó filmje lett. Szerencsére vagy sem, korábbi filmélményeimnek köszönhetően valamennyire már képben vagyok az ausztrál őslakossággal és a vidékkel, így kissé kevésnek éreztem, hogy nem adják meg a vidéknek azt a metafizikai szerepet, amit korábban igen. Összességében kellemes kikapcsolódás kellő humorral, akcióval.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • John Meillon (Félelemben élni)
    • Charles S. Dutton (Hetedik)
    • Stephen Root (Ghost, Némó nyomában, Nem vénnek való vidék)
    • Luis Guzman (Boogie Nights, Magnólia, Kótyagos szerelem
  • John Meillon egy évvel a film megjelenése után, 55 évesen elhunyt. Kenneth Welsh tavaly hunyt el 80 évesen.
  • A Dundee-t és a Sue-t alakító színészek az első rész forgatásán valóban összejöttek, rövidesen összeházasodtak, bár bő húsz év után meg elváltak.

Országinfó

  • Földrajz: Ausztrália Óceániában, az Ausztrália és Új-Zéland régióban van, a világ egyik legnagyobb országa, nyolcvanszor nagyobb Magyarországnál, éghajlata javarészt sivatagos, de a partmenti részek trópusi-mediterrán jellegűek.
  • Társadalom: Kb. 25 millióan lakják, túlnyomó részük brit felmenőkkel bír és kb. egyenlő arányban keresztények illetve vallástalanok. Kb. 3%-uk őslakos. Gazdasága a legfejlettebbek egyike, ahogy demokráciájuk is, a társadalmi különbségek közepesek.
  • Történelem: Az ausztrál őslakosok 65 ezer éve érkezhettek Kelet-Délkelet-Ázsiából, amikor még nem vagy alig választotta el víz a kontinenseket. Bár a hollandok már a 17. század elején felfedezték, a britek vették birtokukba később és az első európai telepesek csak 1788-ban érkeztek, hogy börtönszigetet hozzanak létre, ez azonban csak bő húsz éves történet volt, hamarosan civilesedtek és a britektől viszonylag autonóm módon élhettek, bár elítéltek még 1840-ig érkeztek. Az 1870-es évekre fedezték fel a teljes szigetet, 1901-gyel alakultak az államok szövetséggé, ezzel megszületett Ausztrália. A huszadik századot végigharcolták brit és amerikai szövetségeseik oldalán, a második világháborúban még bombázások is érték az országot rendszeresen. Azóta töretlenül fejlődik az ország.
  • Film: ide is Lumiere-ék hozták el a filmet már 1896-ban, ebben az évben meg is született az első ausztrál film. Az első egészestés film ausztrál, 1906-ban készült, de nagyja elveszett. Az első világháborúig viszonylag termékeny volt a filmipar, majd Hollywooddal szerencsére nagy volt az átjárhatóság, gondoljunk csak az ausztrál Errol Flynnre; első Oscarjukat már 1942-ben elnyerték. Az ausztrál újhulllám az 1970-es évekkel indult meg, illetve népszerű volt az exploitation-jellegű műfaj is, gondoljunk csak a Mad Maxre. Azóta rendre érkeznek a pénzügyileg vagy szakmailag elismert filmek. Fontosabb filmek a blogról:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5918091522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása