Artúr filmélményei

Las Operaciones del doctor Posadas (1899)

2023. április 16. 23:08 - Liberális Artúr

Rendezte: Alejandro Posadas
Műfaj: -
Főbb szereplők: -
Megjelenés: 1899, Argentína
Hossz: kb. 5 perc
IMDB: -
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Előzmények: A filmet tehát nagyjából egyszerre fejlesztették ki - egymástól nem függetlenül - a világ több pontján, de világszerte a Lumiere-testvérek agresszív kereskedelmi gyakorlata terjesztette el az ő felvevő-vetítő gépüket. Így jutott el Argentínába is 1896-ban a mozi. A tegnapi Un caz de hemiplegie isterica vindecat prin sugestie hipnoticához (1899) hasonlóan jelen filmünk "rendezője", Alejandro Posadas (1870-1902) is orvos volt. Nem találtam sok infót róla, így nem tudom, hogyan került kapcsolatba a filmezéssel, de ő volt az első, aki rögzített műtétet. Egy felfedezése nyomán az ő tiszteletére neveztek el egy tüdőbetegséget okozó gombát. Mindössze 31 évesen elvitte a tbc.


A film: A filmben egy tüdő operációját láthatjuk, pontosabban szerencsére nem láthatjuk jól a rosszminőségű felvétel miatt, különben elég horrorisztikus lenne. Ezúttal sem lehet sokat mondani a filmről, történeti jelentősége van, esztétikai nem igazán, de hát ez is orvosi céllal készült.

Országinfó

  • Földrajz: Argentína Dél-Amerikában van, a világ egyik legnagyobbjaként harmincszor nagyobb Magyarországnál, itt található a déli és a nyugati félteke legmagasabb és legmélyebb pontja is, kiterjedésének köszönhetően éghajlata a szubtrópusitól a sarkvidékiig terjed.
  • Társadalom: Bő 45 millióan lakják, durván 80% az európai bevándorlók (főleg olaszok és spanyolok) és 20% az őslakosok aránya; 60%-uk keresztény, 40%-uk ateista. Gazdaságilag fejlett, demokráciájuk sérült, a társadalmi különbségek közepesen nagyok. 
  • Történelem: Számos és különböző fejlettségű törzs lakta a területet már 11 ezer éve, jelenleg közülük a mapucsék vannak a legtöbben, de nem sokkal. A spanyol gyarmatosítók a 16. század elején érkeztek meg, de csak a század végefelé telepedtek le. Amikor Napóleon 1810-ben elfoglalta Spanyolországot, az "argentin" közigazgatási egység egy része úgy értelmezte a helyzetet, hogy már nem tartoznak Spanyolország alá, a másik része meg hű maradt, így kitört a polgárháború, ami előbbiek győzelmével zárult, és 1816-ban kikiáltották az argentin függetlenséget. Ezzel azonban nem ért véget a polgárháború, a politikai törésvonal ezúttal az államforma mentén jött létre: föderáció vagy centralizmus? A 19. század végére a föderalisták nyertek, és közben az őslakosokat kiszorítva megháromoszorozták az ország területét. A stabilitás és a bevándorlóbarát politika miatt annyi olasz és spanyol érkezett a századforduló környéké, hogy pár évtizeden belül már a népesség harmadát tették ki. Ezzel kilőtt a gazdaság is, a leggazdagabb európai országokkal vetekedett Argentína. A vég kezdete az első, 1930-as fasiszta puccsal jött el, innentől kezdve katonai diktatúrák és rövidéletű kormányok váltogatták egymást úgy, hogy az 1950-es évektől kezdve az addig  virágzó ország egyre mélyebbre kezdett süllyedni. Legutoljára 1983-tól lehettek újra szabad választások, a gazdasági helyzet hol javulni látszik, hol csődközeli állapotba kerül.
  • Film: Természetesen ide is a Lumiere-testvérek révén jutott el a film, az argentin filmipar aranykora az 1930-1940-es évekre tehető. Már az 1950-es évektől jött argentin "újhullám" részben művészfilmek, részben társadalmi kérdéseket feszegető alkotások formájában, már amennyire a cenzúra engedte . Fontosabb filmek a blogról:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6218103892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása